BMW X3M in X4M prinašata živahnih 850 'konjev'

11. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Športna terenca sta bila pod krinko gosta dirke DTM prejšnji konec tedna na Nürburgringu.

Novostim iz BMW-jevega hleva te dni kar ni videti konca, vse pa so povezane z njihovimi športnimi terenci. Začelo se je s predstavitvijo skoraj najmanjšega med njimi, X2 M35i, nadaljevalo s hibridno izvedbo modela X5, kot zadnja pa sta se kar v paru pojavila – za zdaj sicer še v kamuflažno folijo odeta – modela X3M in X4M, ki sta premierni nastop v javnosti doživela na dirki serije DTM na nemškem dirkališču Nürburgring.

Skupna delna predstavitev obeh športnikov pravzaprav ni nobeno presenečenje. Oba sta namreč v osnovnih različicah na trg zapeljala pred kratkim, oba uporabljata enako šasijo ter posledično tudi motorni sklop. Srce obeh avtomobilov bo tako predstavljal trilitrski šestvaljni (linijski) motor, ki bo s turbo puhalom v vsakem izmed avtomobilov proizvedel 425 'konjev' oziroma 313 kilovatov moči, gre pa pravzaprav za zelo podoben sklop, kot ga uporabljata modela M3 in M4.

Prepoznavna že na prvi pogled

Novosti pa se tu ne končajo. Oba avtomobila bosta namreč deležna štirikolesnega pogona po zgledu modela M5, v sklopu katerega bo na voljo tudi aktivni M-diferencial. In čeprav kamuflažna folija še precej dobro zakriva karoserijske spremembe, je jasno, da bo teh kar nekaj. Med drugim je tu dodatno krilce na zadnjih vratih modela X3M oziroma par teh na modelu X4M. Poleg tega bodo spremenjeni koloteki, sprednji ter zadnji odbijač, pod katerim se bosta na vsaki strani bohotila po en par izpušnih cevi.

Čeprav BMW novincev še ni razkazal v celoti in posledično številne podrobnosti še ostajajo skrite, pa se že pojavljajo ugibanja o cenah vozil, konkretno za model X3M. Ta naj bi se namreč gibala nekje v rangu Porschejevega Macana oziroma 67.000 evrov, cena modela X4M pa bi se posledično lahko že približala 70 evrskim tisočakom.