BMW Z4 je po dolgem pričakovanju končno tu

23. 8. 2018 | Matija Janežič
Deli

Kot je bilo obljubljeno, je BMW na eni od najbolj imenitnih svetovnih avtomobilskih prireditev na plaži Pebble Beach v kalifornijskem Montereyju predstavil nov bavarski roadster BMW Z4, za zdaj v omejeni prvi izdaji BMW Z4 M40i First Edition.

Kot pravijo Bavarci, njihov novi roadster, v katerem je združenih več kot osem desetletij njihovega izročila v izdelovanju odprtih športnih dvosedežnikov, navdušuje ne le z agilnostjo, natančnostjo in dinamično vodljivostjo, z lastnostmi torej, ki so tipične za modele BMW M Performance, ampak tudi s sofisticiranim dizajnom in opremo, vključno s karoserijo v barvnem odtenku Frozen Orange Metallic.

Dinamične vozne lastnosti zagotavlja kombinacija k sredini potisnjenih sedežev, nizkega težišča, enakomerne porazdelitve mase med premama, širokih kolotekov in kratke medosne razdalje. K temu svoje doda še motor, v primeru BMW-ja Z4 M40i First Edition je to 340-'konjski' vrstni šestvaljnik, ki do 100 kilometrov na uro potrebuje 4,6 sekunde, zamolčati pa ne smemo niti športnega vzmetenja z elektronsko kontroliranimi blažilniki, zavor M Sport in elektronsko krmiljenega diferenciala M Sport na zadnji premi.

Športni občutki izhajajo tudi iz oblikovne zasnove in urejenosti zunanjosti ter notranjosti, ki jo pokriva električno zložljiva platnena streha in je orientirana predvsem proti vozniku. Ta v svojem delovnem okolju seveda najde vse najsodobnejše pridobitve BMW-jeve tehnike.

BMW sicer za 19. september napoveduje predstavitev tudi drugih različic svojega roadsterja, ki ga bo širši javnosti pokazal na avtomobilskem salonu v Parizu, njegova prodaja pa bo stekla spomladi prihodnje leto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja