Bo Golf še naprej Golf?

16. 2. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Bo Golf še naprej Golf? (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Prihajajoča, deveta generacija Volkswagnovega Golfa bo po vsej verjetnosti popolnoma električna. Temu bo prilagojeno tudi njegovo ime.

Aktualna generacija najbolj prodajanega Volkswagna vseh časov se je šele dobro ogrela, že se govori prihodnji. V luči elektrifikacije vsega bo tudi naslednja generacija Golfa najverjetneje dočakala svojo popolnoma električno usodo. Glede na to, da je za vse električne Volkswagne rezervirana oznaka ID, so se pojavila ugibanja, ali bo Golf ostal Golf ali pa bo postal ID.2

Čeprav ugibanj še ni popolnoma konec, je najbolj verjetna rešitev kombinacija obojega. To je dal vedeti tudi vodja znamke Volkswagen Thomas Schäffer, ki je namignil, da bi se lahko novi Golf imenoval ID.Golf. Aktualna generacija Golfa je sicer dimenzijsko dokaj blizu modelu ID.3, tako da je povezovanje Golfa s serijo ID.2 na prvi pogled neprimerno. Kljub temu pa je glede na splošno dimenzijsko rast avtomobilov precej verjetno, da bo naslednji ID.3 Golfa prerasel. 

In če je okoli devete generacije Golfa neznank še precej, je jasno nekaj. Prihajajoči Golf bo prvi avto, ki bo postavljen na novo, modularno platformo za električna vozila, MEB+. Nova tehnologija bo omogočala daljši domet in krajši čas polnjenja, glede na to, da bo še naprej to 400-voltni sistem, pa polnjenje z več kot 200 kW ne bo mogoče. 

Novi Golf že čez 2 leti?

Viri blizu Volkswagna začetek proizvodnje postavljajo v leto 2025, v uredništvu Avto magazina pa menimo, da bosta Golf VIII in ID.Golf nekaj časa s proizvodnih trakov prihajala istočasno. Kljub temu da leto 2025 nekako sovpada z menjavo generacije, se namreč zdi, da bi bil tako oster prehod na popolnoma električnega Golfa za marsikoga preveč radikalen. 

In če je v zvezi z novo generacijo še precej ugibanj, je vseeno jasnih nekaj stvari. Izdelovali jo bodo v Seatovi tovarni v Martorellu pri Barceloni, kjer bo nastajala skupaj s sorodnim modelom pod znamko Cupra, kasneje pa naj bi družino razširili še s Škodino različico.

Preberite še: Zadnji (ledeni) testni kilometri za novega Touarega

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"