Bo Jaguar J-Type pravi naslednik modela XJ220?

3. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Britanska tovarna se pripravlja na predstavitev superšportnika s sredinsko nameščenim motorjem.

Jaguar uvrščamo med znamke, ki se danes brez zadržkov zgledujejo (po slavni) preteklosti. To je britanska znamka ne nazadnje storila tudi ob snovanju modela F-Type. Ta se namreč odkrito spogleduje z modelom E-Type izpred več kot pol stoletja, kar pa so kupci dobro sprejeli, saj avtomobil velja za enega izmed bolj uspešnih v Jaguarjevi floti.

Kljub temu pa bo čez nekaj let tudi F-Type zrel za prenovo oziroma zamenjavo, na kar se očitno pri Jaguarju počasi že pripravljajo. Po poročanju britanske spletne revije Autoexperss naj bi bilo namreč že znano, da bodo pri novincu – ta naj bi se imenoval J-Type – ubrali povsem drugačno pot. Prihajajoči športnik naj bi bil namreč opremljen s hibridnim pogonskim sklopom, morda pa je še nekoliko bolj pomembno to, da naj bi se pogonski sklop preselil na sredino.

Zgodovina se ponavlja

Za pogon novinca naj bi skrbela kombinacija bencinskega motorja s šestimi valji in dodatnega para elektromotorjev. Skupna moč, ki naj bi jo trojica proizvedla, naj bi tako znašala vsaj 550 'konjev' oziroma 404 kilovate. S tem bi se avtomobil lahko kosal s tekmeci, kot sta Audi R8 in McLarnov najmanjši športnik 570S.

Če bi se Jaguar resnično odločil za izdelavo zgoraj navedenega avtomobila – kakršnega je ne nazadnje napovedal, a nikoli realiziral s konceptom C-X75 leta 2010 – bi bil to šele drugi avtomobil britanske avtomobilske znamke s sredinsko nameščenim motorjem (če ne upoštevamo modela XJR-15, izdelanega v le nekaj primerkih). Pred približno četrt stoletja je namreč zapeljal na ceste Jaguar XJ220, ki pa je imel tako kot morebitni novinec tudi sam šestvaljni motor s 550 'konji' moči. Kljub slabi prodaji (avtomobil naj bi bil sprva opremljen z motorjem V12, zaradi česar so potencialni kupci ob predstavitvi serijskega avtomobila množično odstopali od nakupa) pa je sčasoma postal kulten in kot tak odličen navdih za morebiten model E-Type.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja