Bo moški, ki je silovito trčil v avtodom in življenjsko ogrozil tri osebe, res moral plačati takšno kazen?

Čeprav je svoje dejanje obžaloval, so ga policisti po nesreči še dvakrat ujeli zaradi vožnje v pijanem stanju.

Bo moški, ki je silovito trčil v avtodom in življenjsko ogrozil tri osebe, res moral plačati takšno kazen? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2022

Koprsko sodišče je na 16 mesecev zapora obsodilo moškega iz Lucije, ki je pred štirimi leti na lokalni cesti med Belvederjem in Strunjanom z avtomobilom trčil v avtodom, zaradi česar so trije francoski državljani, eden med njimi s hudo poškodbo, pristali v bolnišnici, pišejo Primorske novice.

Povzročitelj je bil v nesreči pod vplivom alkohola.

Razsodba po štirih letih

Kot poroča časnik, je do nesreče prišlo junija 2018, ko je voznik silovito trčil v ob cesti parkiran avtodom, v katerem so spali trije francoski turisti, takrat 26-letni Francoz in njegovo enako staro dekle sta bila na nekoliko dvignjenem ležišču, 19-letno dekle pa je počivalo na sprednjih sedežih.

Trk je bil tako silovit, da je avtodom porinil približno 14 metrov naprej, koprski gasilci pa so poškodovane turiste iz zmečkanega avtodoma rešili s tehničnim posegom.

Francoz je pri tem utrpel hude poškodbe hrbtenice, izvedenec medicinske stroke pa je potrdil, da je utrpel več zlomov prsnih in ledvenih vretenc ter poškodbo stopala.

Policisti so po pisanju Primorskih novic pri povzročitelju nesreče ugotovili 1,2 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, koprsko tožilstvo pa ga je obtožilo za kaznivo dejanje nevarne vožnje. Tožilka Natali Volčič Ivanič je zanj predlagala leto in pol zapora ter dveletno prepoved vožnje vozil B-kategorije.

Obtoženi nesrečo obžaloval 

Časnik dodaja, da je obtoženi v zagovoru obžaloval nesrečo, vendar je tudi specialni povratnik, saj so ga že večkrat obravnavali zaradi kršenja prometnih predpisov, tudi po nesreči še dvakrat zaradi vožnje v pijanem stanju. Tožilstvo je bilo zato prepričano, da predstavlja nevarnost za druge udeležence v prometu, zato ga je treba izločiti iz prometa, dodaja časnik.

Storilec je na sojenje prihajal iz pripora, navajajo Primorske novice, saj tam čaka še na sojenje zaradi domnevnega sodelovanja s člani velike kriminalne združbe, ki so jo pred časom razbili ljubljanski kriminalisti.

Sodnik Matej Štros je povzročitelja nesreče spoznal za krivega in mu prisodil leto in štiri mesece zapora, prav tako mu je za dve leti prepovedal vožnjo, pri čemer pa ga ni obsodil zaradi nevarne vožnje, ampak zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, za kar je predvidena nekoliko milejša kazen.

Članek je bil predhodno objavljen na Metropolitan.si

Preberite še: Koper po zaslugi nove pridobitve bolj prijazen do voznikov, še posebej do novega leta