Bodi svoj junak, reši si življenje!

Pod zgornjim geslom Avtotehna Vis in podjetje Osebni indentifikacijski sistemi ob svetovnem dnevu zdravja opozarjata na možnost hitrejšega dostopa do ključnih podatkov o ponesrečencu v prometnih nesrečah, ki ga omogoča sitem M-SOS.

Bodi svoj junak, reši si življenje! (foto: Avtotehna Vis) Avtotehna Vis
7. 4. 2016

Sistem M-SOS je omogoča hitro identifikacijo poškodovancev in hitrejše nudenje ustrezne prve pomoči, deluje pa v Sloveniji. Njegova osnova so osebni nosilci v obliki zapestnice, nalepke na čeladi ali obeska okoli vratu, na katerem so zapisana navodila tistemu, ki pomaga ponesrečencu, in njegova identifikacijska številka v sistemu. Ko naletite na ponesrečenca, ki ima nosilec identifikacijske kode, jo z SMS-om pošljete v centralo organizacije, ta pa vam takoj odgovori s sporočilom SMS, v katerem so zapisani vitalnimi podatki o ponesrečencu. S pomočjo spleta in nosilčeve identifikacijske številke, lahko več podatkov dobi tudi zdravnik, ki ga sprejme v bolnišnici. Ob tem je pomembno, da podatke v sistem vnaša uporabnik sam, zato ima nadzor nad vpisanimi zdravstvenimi informacijami, obveščen pa je tudi, kdaj je kdo dostopal do njegovih podatkov.

M-SOS je del sredstev od prodaje nosilcev namenil tudi Gorski reševalni zvezi Slovenije, sodeluje pa tudi s podjetjem Avtotehna Vis, ki bo ob 25. obletnici delovanja aprila in maja vsem kupcem novih avtomobilov znamke Opel podarilo štiri zapestnim M-SOS za vso družino. Z akcijo bi radi ljudi obvestili o sistemu, ki jim lahko reši življenje in pripomore k učinkovitejšemu reševanju ne le v prometnih nesrečah, ampak v nesrečah nasploh. Voznike s tem vzpodbujajo, naj postanejo junaki in rešijo svoje ali življenje nekoga drugega.