Bodi svoj junak, reši si življenje!

7. 4. 2016
Deli

Pod zgornjim geslom Avtotehna Vis in podjetje Osebni indentifikacijski sistemi ob svetovnem dnevu zdravja opozarjata na možnost hitrejšega dostopa do ključnih podatkov o ponesrečencu v prometnih nesrečah, ki ga omogoča sitem M-SOS.

Sistem M-SOS je omogoča hitro identifikacijo poškodovancev in hitrejše nudenje ustrezne prve pomoči, deluje pa v Sloveniji. Njegova osnova so osebni nosilci v obliki zapestnice, nalepke na čeladi ali obeska okoli vratu, na katerem so zapisana navodila tistemu, ki pomaga ponesrečencu, in njegova identifikacijska številka v sistemu. Ko naletite na ponesrečenca, ki ima nosilec identifikacijske kode, jo z SMS-om pošljete v centralo organizacije, ta pa vam takoj odgovori s sporočilom SMS, v katerem so zapisani vitalnimi podatki o ponesrečencu. S pomočjo spleta in nosilčeve identifikacijske številke, lahko več podatkov dobi tudi zdravnik, ki ga sprejme v bolnišnici. Ob tem je pomembno, da podatke v sistem vnaša uporabnik sam, zato ima nadzor nad vpisanimi zdravstvenimi informacijami, obveščen pa je tudi, kdaj je kdo dostopal do njegovih podatkov.

M-SOS je del sredstev od prodaje nosilcev namenil tudi Gorski reševalni zvezi Slovenije, sodeluje pa tudi s podjetjem Avtotehna Vis, ki bo ob 25. obletnici delovanja aprila in maja vsem kupcem novih avtomobilov znamke Opel podarilo štiri zapestnim M-SOS za vso družino. Z akcijo bi radi ljudi obvestili o sistemu, ki jim lahko reši življenje in pripomore k učinkovitejšemu reševanju ne le v prometnih nesrečah, ampak v nesrečah nasploh. Voznike s tem vzpodbujajo, naj postanejo junaki in rešijo svoje ali življenje nekoga drugega.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"