Bodo cene naftnih derivatov sledile odločitvi organizacije Opec+? Takšna so pričakovanja

10. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli
Bodo cene naftnih derivatov sledile odločitvi organizacije Opec+? Takšna so pričakovanja (foto: Profimedia)
Profimedia

Omejitev črpanja surove nafte vzbudila strah pred skokom cen.

Danes ob polnoči se končuje 14-dnevno obdobje, po katerem znova lahko pričakujemo spremembo cen naftnih derivatov pri prodaji na drobno. Ti so se ob zadnjih spremembah pred koncem septembra znova nekoliko pocenili (izdatnejše dizelsko gorivo), ob napovedih organizacije Opec+, da bodo države članice dnevno proizvodnjo nafte zmanjšale za kar dva milijona sodov, pa se je hitro pojavil strah, da bodo cene surove nafte močno poskočile.

Delno je do tega tudi prišlo. Ob koncu minulega tedna je bila cena surove nafte višja za desetino v primerjavi z vrednostjo pred razkritjem načrtov držav članic skupine Opec+, kar pa je še vedno manj od pričakovanj številnih. Povpraševanje po surovi nafti je bilo namreč precej manjše od pričakovanj, cena surove nafte pa se je danes dopoldan znova celo nekoliko znižala v primerjavi s petkovo vrednostjo.

Znova večja razlika med bencinom in dizelskim gorivom?

V skladu s tem cena 95-oktanskega bencina od jutrišnjega dneva dalje po poročanju časnika Finance vseeno ne bo občutno višja od današnje. Če je bilo v zadnjih dveh tednih za omenjeno gorivo zunaj avtocest treba odšteti 1,353 evra za liter goriva, bi lahko jutri ta cena znašala okrog 1,363 evra za liter.

Precej višji naj bi bil dvig cen dizelskega goriva. Slednje danes zunaj avtocest stane 1,603 evra, z jutrišnjim dnem pa bi se cena lahko, če vmes ne bo posegla vlada, dvignila na približno 1,67 evra. Po poročanju Financ je sicer na dvig cen močno vplivalo povečano povpraševanje po tej vrsti goriva na mediteranskih trgih v kombinaciji z nizkim tečajem evra, ki še naprej ostaja pod vrednostjo dolarja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja