Porsche kmalu na borzi?

Porsche bi naj bil naslednji proizvajalec avtomobilov, katerega delnice bodo ponudili na trgu.

 

 

Porsche logo (foto: Porsche) Porsche
23. 2. 2022

Že v lanskem letu so se pojavile govorice, da bi lahko Volkswagen Group ponudil Porsche na borzi. In sicer z namenom financiranja projekta prehoda vseh svojih znamk na električni pogon. Sedaj pa naj bi pripravili načrt za prodajo delnic, ki so ga poslali v potrditev upravama obeh podjetij.

Sredstva bodo potrebovali za dva nova električna modela višjega razreda za znamki Volkswagen in Audi, drugo proizvodno linijo modela ID.3, novo tovarno v Wolfsburgu ter šest novih tovarn baterij po Evropi do leta 2030.

Financial Times poroča, da bi lahko šlo za eno največjih javnih ponudb delnic v Nemčiji v zadnjih letih. Poročajo tudi, da analitiki ocenjujejo Porschejevo vrednost pri 200 milijardah evrov, kar je skoraj dvakrat več od vrednosti materinske družbe.

To je torej naslednje poglavje v dolgi in zapleteni zgodbi v povezavi z lastniškimi razmerji obeh znamk. Porsche je sicer del skupine Volkswagen že več kot desetletje, kjer je končal po neuspelem poskusu prevzema iz strani Porscheja. Porsche je torej v večinski skupine Volkswagen, 31,4 odstotni delež v skupini Volkswagen ter večinske glasovalne pravice v Volkswagnu pa ima na drugi strani Porschejev holding (Porsche SE).