BUDD-e: Volkswganov električni kombi

6. 1. 2016
Deli

Volkswagen je na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu končno predstavil dolgo pričakovani električni limuzinski kombi. Imenuje se BUDD-e, zasnovan je na novi platformi za električne avtomobile, služi pa tudi za predstavitev prihodnjih konceptov v povezljivosti in infotainmentu.

BUDD-e je prvi Volkswagen, ki so ga zasnovali na novi, električnim avtomobilom namenjeni modularni električni platformi MEB. Namenili so mu štirikolesni pogon s 100-kilovatnim elektromotorjem na prednji in 125-kilovatnim elektromotorjem na zadnji premi, ki omogoča pospeške v 6,9 sekunde do 100 kilometrov na uro in največjo hitrost 180 kilometrov na uro. Motorja se napajata iz baterij s kapaciteto 92,4 kWh, ki omogočajo doseg 533 kilometrov po evropskem ciklu NEDC in 233 milj po ameriškem ciklu EPA. Polnjenje baterij poteka preko vtičnice ali induktivno, z enosmernim polnilnikom moči 150 kW pa se v 30 minutah napolnijo do 80-odstotne kapacitete.

Baterije so kompaktne in predvsem nizke, zato lahko zasedajo vse dno avtomobila, hkrati pa v limuzinskem kombiju dolžine 4,597, širine 1,940 in višine 1,835 ostaja neokrnjeno veliko prostora za potnike in njihovo prtljago. BUDD-e se velikostno sicer uvršča med Touran in Multivan, a je širši od obeh. Zaradi velike medosne razdalje in kratkih previsov je tudi precej okreten, po zaslugi štirikolesnega volana pa je z 11,5 metra ugoden tudi obračalni krog.

Inženirji so gretje in zračenje povsem namestili v prednji del avtomobila, kar mu povečuje prostornost kabine, zaradi odsotnosti motečih zvokov pa tudi njeno akustiko. To gre predvsem v prid dejstva, da so jo zasnovali kot ložo, v kateri potniki ugodno preživljajo čas potovanja. Precej spročne je lahko tudi voznik, ki vožnjo lahko popolnoma prepusti avtonomnemu avtomobilu. Voznikovemu okolju so sicer namenili popolnoma novo predstavnost, v kateri izstopajo digitalizacija prikazov, intuitivno upravljanje z gibi, dotiki in govorom, velik osnovni zaslon in izčrpna povezljivost s svetovnim spletom in domom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"