Cannonbal ima novega (neverjetnega) rekorderja!

15. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli
Cannonbal ima novega (neverjetnega) rekorderja! (foto: Audi)
Audi

Rekord je bil postavljen v začetku tega meseca, v javnosti pa je naletel na različne odzive.

Canonball velja za enega izmed najbolj prepoznavnih avtomobilskih izzivov v ZDA. Ime je dobil po vzdevku nekdanjega ameriškega dirkača, Erwinu 'Cannonballu' Bakerju, v ameriško kulturo pa se je vtisnil z istoimensko dirko, izvedeno leta 1979, in filmom, ki je izšel dve leti pozneje. Bistvo izziva je v čim krajšem času premagati razdaljo med New Yorkom in Los Angelesom, ki znaša približno 4.500 kilometrov.

Jasno, gre za ilegalen izziv, kar pa posameznike še dodatno podžiga k temu, da se ga lotijo. Od leta 1981 je bilo tako postavljenih že kar nekaj rekordov, zadnji, kot kaže, pred kratkim, natančneje, v nedeljo, 5. aprila. Za nov rekord naj bi bil odgovoren Američan Chris Allen, ki je sicer dejal, da naj o tem ne bi vedel nič, a da ne želi komentirati tega, ali je bil pri postavljanju rekorda udeležen tudi sam.

Ne glede na to, kdo je lastnik novega rekorda (ki naj bi ga, kot razkriva v spodnjem videu, prek satelita spremljal tudi Ed Bolian, lastnik portala Vinwiki), pa je znano, da je bil novi rekord postavljen v bolj ali manj tovarniškem Audiju A8L, ki so mu bili dodani zgolj dodatni rezervoarji za gorivo. Nov najhitrejši čas tako znaša 26 ur in 38 minut, kar pomeni, da je povprečna hitrost celotne vožnje znašala 171 kilometrov na uro.

Kmalu po tem, ko se je novica o novem rekordu pojavila na spletu, pa so se oglasili tudi posamezniki, ki že izpodbijajo njegovo veljavnost. Med glasnejšimi nasprotniki priznanja novega rekorda je Alex Roy (sam je z omenjenim izzivom opravil leta 2006 v času 31 ur in 4 minute), ki je tako kot preostali kritiki mnenja, da je bil rekord postavljen v neregularnih razmerah. Pri tem ima v mislih zaradi koronavirusa izpraznjene ceste, kar je novemu rekorderju omogočalo bistveno hitrejšo vožnjo, hkrati pa je bil do njega kritičen tudi zaradi tega, ker se je rekorda lotil ravno v času omenjenega virusa, ko je zdravniško osebje že tako ali tako pod prevelikimi obremenitvami.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja