Carlos Ghosn znova v priporu, zdaj še na udaru Renaulta

4. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli
Carlos Ghosn znova v priporu, zdaj še na udaru Renaulta (foto: Renault)
Renault

Aretacija se je zgodila le nekaj dni pred napovedano tiskovno konferenco nekdanjega direktorja Renaulta in Nissana.

Zgodba okrog nekdanjega prvega moža znamk Renault in Nissan, Carlosa Ghosna, se znova zapleta. Po tem, ko je pred mesecem dni po 100 dneh pripora proti plačilu varščine odkorakal na svobodo, je danes ob šestih zjutraj po lokalnem času tokijska policija znova potrkala na vrata njegovega stanovanja, približno uro pozneje pa je po poročanju tamkajšnjih medijev iz stanovanjskega poslopja odpeljal zatemnjen osebni avtomobil, v katerem naj bi bil Ghosn.

Do vnovične aretacije je prišlo le nekaj dni pred napovedano konferenco, v kateri naj bi Ghosn predstavil informacije o tem, zakaj naj bi bil pravzaprav pod drobnogledom oblasti, hkrati pa dokazoval, da je nedolžen. Današnja aretacija naj bi bila tako po njegovem mnenju le poskus oblasti, da ga zlomijo in hkrati preprečijo napovedano tiskovno konferenco, hkrati pa dejal, da gre predvsem za gonjo japonskih oblasti proti njemu in da se bo na pomoč obrnil na francosko vlado.

Postopek proti Ghosnu je bil sicer sprožen zaradi več nepravilnost, s katerimi naj bi obe avtomobilski znamki neposredno oškodoval za več milijonov evrov na račun pranja denarja prek podjetja na Bližnjem vzhodu, z njim pa naj bi si med drugim kupil več stanovanj po svetu, pomagal pri zagonskem podjetju svojega sina, prav tako pa naj bi prek podjetja Renault najel dvorec Versailles, kjer je organiziral lastno poroko.

Prebuja se tudi Renault

Čeprav Ghosn računa na pomoč Francije, pa je le težko verjetno, da se bo to tudi zgodilo. Različne nepravilnosti so namreč pretekli teden odkrili tudi tamkajšnji preiskovalci, poleg tega pa je Ghosn dokončno izgubil vse privilegije pri Renaultu. Ta mu je namreč že pred časom odpovedal delovno razmerje, zdaj pa se je izkazalo tudi to, da je z odpovedjo delovnega razmerja izgubil pravico do pokojnine. Iz Renaulta so sicer pred kratkim sporočili, da bodo kmalu pripravili tiskovno konferenco, v kateri bodo sami razjasnili celotno zadevo.

Zanimivo je sicer tudi to, da so ob jutranji aretaciji policisti zasegli mobilni telefon in potni list Ghosnove žene, potezo pa so zagovorniki družine že označili kot nedovoljeno in bodo proti temu tudi ukrepali. Zdi se sicer, da so oblasti s to potezo želeli, kolikor je to le mogoče, preprečiti stik Ghosna z okolico, zanimivo pa bo spremljati nadaljnji potek dogodkov in tiskovne konference vseh strani – če bo do njih dejansko tudi prišlo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja