Cene goriv: odrekli so se kar 17 oziroma 35 centom dobička po litru

2. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli

Naslednje srečanje organizacije Opec bi morda lahko prineslo umiritev situacije na trgu pogonskih goriv.

Po tem, ko je vlada nedavno znova poskrbela za zamrznitev oziroma določitev najvišjih cen naftnih derivatov v Sloveniji, so pogovori o cenah naftnih derivatov v Sloveniji trenutno nekoliko potihnile. Še največ je tako – predvsem v zaključenih družbah – govora o tem, da do liberalizacije trga sploh ne bi smelo priti.

Preberite še: Konec bencinskega turizma na Madžarskem, kjer liter goriva še vedno stane 1,24 evra

Kljub temu pa dogajanje na svetovnih naftnih trgih v zadnjih dneh nikakor ne miruje. Cene nafte se namreč opazno spreminjajo na dnevni ravni, pri čemer gre kratkoročno gledano za nihanja, srednjeročno pa vseeno za opazno rast cen, ki jih poganjajo predvsem negotovosti, povezane z rusko-ukrajinsko krizo in pa sankcije, ki med drugim zajemajo tudi prepoved uvoza ruske nafte v Evropsko Unijo.

V večini evropski držav je cena za liter goriva že presegla dva evra – s čimer Slovenija spada med cenejše države.

So pa zato nekatere države že posegle po drastičnih ukrepih za zmanjševanje nadaljnje rasti cen. V Nemčiji so tako oblasti za kar 35 centov na liter znižale trošarine na prodan bencin. Dizel se je na drugi strani iz istega naslova pocenil 'zgolj' za 17 centov. To pomeni, da cena za liter bencina sedaj znaša 2,01, cena za liter dizla pa 1,99 evra.

Velika Britanija, ki sicer ni več del Evropske Unije na drugi strani beleži nove rekordne cene. Tam se je namreč cena v maju dvignila za 10 penijev in to navkljub dejstvu, da je država za pet penijev znižala trošarine. Za liter neosvinčenega bencina je tako tam potrebno plačati 2,157 evra.

Slovenija sicer med okoliškimi državami z izjemo Madžarske, kjer so cene goriv zamrznjene že mesece še naprej ostaja najcenejša. Medtem ko je pri nas za liter 95-oktanskega bencina potrebno odšteti 1,560 evra, za liter dizla pa 1,669 evra, je situacija že na Hrvaškem precej slabša. Tam boste za liter bencina odšteli 1,84 evra, za liter dizla pa 10 centov (ali 0,72 hrvaške kune) manj.

Preberite še: Je voda v gorivu rešitev za dizelske motorje? V Ameriki razkrivajo zanimivo rešitev za dizle

V Avstriji stane liter bencina 1,896 evra, liter dizla 1,867 evra, v Italiji pa že kar 1,993 oziroma 1,899 evra.

Sicer pa žarek upanja za morebitno umiritev rasti cen pogonskih goriv ponuja bližajoče srečanje držav članic proizvajalk nafte Opec+. Na slednjem naj bi namreč Savdska Arabija izrazila pripravljenost povečanja količin načrpane nafte v primeru, da se količina proizvedene ruske nafte v bližnji prihodnosti zmanjša. Skupina naj bi sicer težila k počasnemu povečanju količin načrpane nafte.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja