Cene goriv spet navzdol, kolikšen bo tokratni padec?

1. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli
Cene goriv spet navzdol, kolikšen bo tokratni padec? (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Do opaznega znižanja bo prišlo že drugič zapored.

Razmerne na naftnih trgih so v zadnjih tednih precej negotove. Po skokoviti spomladanski rasti pa je vseeno mogoče opaziti, da se cene vsak teden (kljub dnevnim zviševanjem cene surove nafte) nekoliko znižujejo. Cena teksaške nafte tako že lep čas ni presegla magične meje 100 dolarjev za sodček, na nihanja pa na eni strani vplivajo vojna v Ukrajini (ki cene dviguje) in negotova situacija na Kitajskem, zaradi katere je povpraševanje po 'črnem zlatu' manjše.

Novo znižanje cen - ki sledi ponovni uvedbi vladnega določanja cen naftnih derivatov v začetku junija - pa je seveda velik razlog za veselje številnih potrošnikov oziroma voznikov. A če je bila zadnja pocenitev pred dvema tednoma precej opazna, saj sta se bencin in dizel pocenila za približno deset centov, bo tokratna po pričakovanjih vseeno nekoliko nižja.

Napovedi za prihodnost nejasne

Od polnoči dalje bo tako za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina zunaj avtocest potrebno odšteti približno 1,55 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,65 evra. Razlika v primerjavi z aktualnimi cenami bo tako približno pet centov, kar pomeni, da boste za poln, 55-litrski rezervoar goriva odšteli 2,75 evra manj kot doslej: 85,25 in 90,75 evra.

Kako se bodo cene goriv gibale v prihodnje pa je zaenkrat težko napovedati. Kot je za RTV Slovenija pojasnil glavni analitik pri gospodarski zbornici Bojan Ivanc, je pričakovati, da bo močnejši evrov pripomogel k nadaljnjemu zniževanju cen. Vendar pa bi lahko jeseni in pozimi nafta oziroma naftni derivati lahko začeli nadomeščati zemljski plin, v kolikor bi Rusija še naprej omejevala njegovo dobavo. To pa bi cene surove nafte znova lahko pognalo navzgor.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"