Cene nafte padajo, preverite, koliko nižje bodo cene bencina in dizla od jutri dalje?

18. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli
Cene nafte padajo, preverite, koliko nižje bodo cene bencina in dizla od jutri dalje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Petkov in današnji dvig cen surove nafte nista uspeli izničiti občutnega padca iz začetka prejšnjega tedna.

Finančni trgi po svetu v zadnjih tednih doživljajo izredne spremembe, saj vrednost evra občutno niha, pri čemer je v primerjavi z rubljem in dolarjem njegova vrednost nekoliko upadla. Hkrati po velikih podražitvah pred nekaj tedni sedaj zaradi različnih dejavnikov upada tudi cena surove nafte.

Preberite še: Pri sosedih je polnjenje dražje in skoraj nikjer več brezplačno

Zaradi negotove situacije na Kitajskem, ki ji botruje strah pred novimi izbruhi virusa Covid-19 in pa strahu pred recesijo je tako cena teksaške surove nafte, za nekaj dni pa tudi cena lahke severnomorske nafte Brent zdrknila pod magično mejo 100 dolarjev za sodček. Cena prve se je tako danes zjutraj dvignila na 97,90 dolarja za sodček, kar je sicer še vedno približno 35 odstotkov več kot na začetku letošnjega leta.

Padec za 10 centov

Ob ugodnih trendih gibanja nafte je zato znova prišlo do občutne pocenitve cen pogonskih derivatov tudi na maloprodajnem trgu. Te cene je namreč vlada v luči ekstremnih podražitev znova začela regulirati 21. junija (ukrep pa naj bi trajal vsaj do 10. avgusta).

Cene goriv se bodo tako v obeh primerih močno znižale. Za liter 95-oktanskega goriva bo tako potrebno namesto 1,723 evra odšteti 1,620, za liter dizla pa namesto 1,808 še 1,70 evra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja