Cene naftnih derivatov po Evropi. Slovenija je med najcenejšimi, kako je drugod?

23. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli

Cene naftnih derivatov so sicer zelo podobne hrvaškim, drugod v okolici pa so opazno višje.

Letos smo po Evropi spremljali pravo divjanje cen naftnih derivatov. V večini evropskih držav je sredi poletja cena dizelskega goriva in bencina narasla tudi čez dva evra za liter, od sredine jeseni pa se položaj vsaj v Sloveniji močno umirja. Letos so se močno premešale karte, zaradi česar so se razlike med državami občutno spremenile oziroma se še vedno spreminjajo. Ponekod namreč zaznavajo nove podražitve.

Medtem ko je v začetku tega tedna prišlo do ponovnega občutnega padca cen naftnih derivatov v Sloveniji (ta je bil zaradi ponovne uvedbe tako imenovane okoljske komponente pri dizelskih gorivi nekoliko manjši), iz največjega evropskega avtomobilskega trga, Nemčije, poročajo o drugačni sliki. Tam so namreč prvič po 22. oktobru (ko je bilo za liter dizelskega goriva treba odšteti 2,147 evra) zaznali dvig cen naftnih derivatov. Liter dizelskega goriva v povprečju stane 1,804 evra, liter 95-oktanskega bencina pa 1,664 evra.

Cena naftnih derivatov je bila sicer večino časa letošnje 'naftne krize' v Sloveniji nižja od evropskega povprečja. Danes je za liter bencina treba odšteti 1,242 evra (nazadnje je bila cena takšna avgusta lani), za liter dizelskega goriva pa 1,467 evra, kar je najmanj po koncu aprila oziroma začetku marca. Kakšne pa so te cene v primerjavi s cenami po drugih državah  Evrope?

Čeprav so se cene 95-oktanskega bencina povsod po Evropi (z izjemo Islandije) spustile pod dva evra za liter, padec skoraj nikjer ni bil tako opazen kot pri nas. Izjema je pravzaprav le Hrvaška, kjer so cene obeh najbolje prodajanih goriv primerljive z našimi – bencin je nekoliko dražji, dizelsko gorivo pa cenejše. Sicer pa je liter bencina v Evropi v primerjavi s Slovenijo cenejši le Belorusiji (0,69 evra), v Moldaviji (1,09 evra), Rusiji (0,44 evra), Severni Makedoniji (1,23 evra) in Turčiji (1,03 evra).

Podobno kot pri cenah bencina je tudi pri cenah dizelskega goriva, pri čemer pa je cena za liter nekoliko nižja še na Hrvaškem in v Ukrajini. Podrobne cene naftnih derivatov po Evropi lahko najdete tudi na spletni strani AMZS.

Kakšne so cene naftnih derivatov v okoliških državah? Po nedavni ukinitvi embarga na dvig cen se je na Madžarskem cena za liter bencina dvignila na 1,55 evra, cena za liter dizelskega goriva pa na 1,76 evra. V Avstriji boste za liter bencina in dizelskega goriva odšteli 1,534 evra oziroma 1,72 evra, v pregovorno nekoliko dražji Italiji pa boste za obe vrsti naftnih derivatov odšteli 1,74 oziroma 1,806 evra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja