To je novi Citroën C3 Aircross, s katerim želijo Francozi znova “zatresti” trg

Prve slike novega Citroëna C3 Aircross nakazujejo, da gre za samozavestnega križanca, ki se želi vriniti med najbolje prodajane razredne tekmece.

Za novi C3 Aircross, ki bo na slovenske ceste zapeljal jeseni, so oblikovalci povzeli element konceptnega avtomobila Oli. V nasprotju z zaobljenimi oblikami predhodnika so na novincu bolj poudarjene oglate karoserijske linije, ki so bile nekoč rezervirane za bolj robate športne terence. Avtomobil je v dolžino zrasel s 4,15 metra na 4,39 metra in večjo dolžino so snovalci izkoristili za namestitev tretje sedežne klopi, tako da lahko potniška kabina sprejme sedem ljudi

Bencin, hibrid in elektrika

Citroen

Novi križanec si deli platformo z manjšim C3, in pri obeh je prirejena tudi za električni pogon. Čeprav pri Citroënu o pogonskih možnostih še vedno molčijo, je zelo verjetno, da bo novinca poganjal nov elektromotor, ki bo razvil  med 92 kW (125 KM) in 115 kW (156 KM). Na voljo naj bi bili dve bateriji: prva, tako kot pri C3, litij-železofosfatna v osnovni opremi in močnejša nikelj-mangan-kobaltna baterija, ki naj bi zagotavljala doseg do 400 kilometrov. Poleg tega bodo na voljo tudi izvedbe z blagim hibridnim pogonom (1,2 litra, 48-voltna tehnologija) in z običajnimi bencinskimi motorji z notranjim zgorevanjem.

Sposojeno pri manjšem

Citroen

Čeprav pri Citroënu še niso razkrili notranje arhitekture, bodo najpomembnejši elementi iz C3 verjetno našli tudi v različici Aircross. Sem spada verjetno tudi zamenjava klasične instrumentne plošče pred volanom z novim prosojnim zaslonom, kjer bo voznik  podatke o vožnji videl na sijočem črnem območju med zgornjim robom armaturne plošče in spodnjim robom vetrobranskega stekla. Tako kot C3 bo tudi Aircross imel sredinsko postavljen komunikacijsko razvedrilni zaslon.

C3 Aircross je del družine novih kompaktnih športnih terencev skupine Stellantis, ki bodo kmalu nared za prodajo. Poleg Opla Crosslanda, s katerim si Citroën deli platformo, bo v tem segmentu predstavljen tudi Fiatov model, ki bo konec prihodnjega leta zamenjal sedanja 500X in Tipo.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu