Koronavirus že moti avtomobilsko proizvodnjo

4. 2. 2020 | Jure Šujica
Deli
Koronavirus že moti avtomobilsko proizvodnjo (foto: Hyundai)
Hyundai

Do kdaj bo proizvodnja stala, za zdaj še ni znano.

Koronavirus, ki je pred kratkim izbruhnil v kitajskem mestu Vuhan, bo imel, kot kaže, na tamkajšnje gospodarstvo velik vpliv. Številna podjetja so namreč že omejila službene poti zaposlenih v državo, vse večje težave pa se kažejo tudi v produktivnosti in posledično v izvozu. Med tistimi, ki imajo zaradi tega največ težav, je brez dvoma južnokorejski gigant Hyundai.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi bilo podjetje, posledično pa tudi hčerinska znamka Kia, prisiljena prekiniti proizvodnjo novih avtomobilov v vseh tovarnah v Južni Koreji. Razlog naj bi bila prekinitev proizvodnje v kitajskih podjetjih Kyungshin in Yura Corporation , dveh izmed največjih dobaviteljev električnih komponent za vozila znamk Hyundai in Kia. Obe znamki sicer v domovini proizvedeta kar 40 odstotkov vseh avtomobilov, zaradi česar je moč pričakovati zamude tudi pri dostavi vozil kupcem.

Tako Hyundai kot Kia namreč za proizvodnjo svojih avtomobilov nimata zadostnih skladiščnih kapacitet, v katerih bi lahko dlje časa hranili sestavne dele za izdelavo novih avtomobilov. Do kdaj naj bi bila proizvodnja ustavljena, sicer še ni znano, naj bi pa obe kitajski podjetji proizvodnjo znova zagnali 9. februarja. V vmesnem času bodo pomanjkanje proizvodnih kapacitet na Kitajskem poskusili nadomestiti z obstoječimi v Južni koreji.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"