CoViD-19 terjal novo žrtev, legendarno nemško podjetje objavilo bankrot

20. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli

Prav letos podjetje praznuje 50. obletnico nastanka.

Malo je podjetij, ki so v svoji branži pustili takšno zapuščino, kot je to uspelo nemškemu proizvajalcu BBS. Leta 1970 ustanovljeno podjetje je namreč komaj dve leti po nastanku svetu predstavilo prvo tridelno platišče in se tako zapisalo med največje proizvajalce avtomobilskih platišč. Na videz vzorna zgodba o uspehu pa se pol stoletja po začetku kot kaže končuje.

Podjetje, ki je svoje ime dobilo po kraticah priimkov ustanoviteljev ter mestu nastanka (Heinrichu Baumgartnerju in Klausu Brandu; Schiltach) je namreč na sodišču okrožja Rottweil objavilo vlogo za razglasitev bankrota. Za to naj bi se odločili z namenom preprečitve takojšnje insolventnosti v prihodnjih mesecih, ki bo bila posledica upada naročil in zamujanja naročnikov s plačili.

Že tretji bankrot

Tokratni bankrot je sicer že tretji v zgodovini znamke. Prvič so ga razglasili že leta 2007, ko je podjetje prešlo v last belgijskega koncerna Punch, ki skrbi za izdelavo ter obdelavo različnih kovin, drugič pa leta 2015, ko je prešlo v roke korejske korporacije Nice. A zdi se, da je situacija tokrat najslabša in da se bo podjetje le stežka izvleklo iz težav.

Ne glede na to pa upanje na rešitev obstaja. Iz podjetja s 1.200 zaposlenimi, ki se je na avtomobilski zemljevid zapisalo tudi kot proizvajalec platišč za dirkalnike formule 1 namreč sporočajo, da bodo situaciji navkljub do nadaljnjega skrbeli za dobavo novih platišč avtomobilskim proizvajalcem (med njimi so tudi Porsche, Ferrari, Mercedes-Benz in drugi), hkrati pa tudi za dobavo platišč končnim uporabnikom.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"