Dacia dobiva novega križanca, Lada 4X4 v pokoj - a dobiva naslednika!

15. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Obe znamki bosta v prihodnje ostali ločeni, a hkrati še bolj povezani.

Včeraj je francoska avtomobilska znamka Renualt predstavila strategijo razvoja v prihodnjih petih letih. De strategije je tudi predstavitev povsem novega Renault in še 13 drugih modelov, sedem izmed katerih bo poganjala izključno elektrika.  A nova strategija ne zajema zgolj razvoja krovne znamke, pač pa tudi obeh nizkocenovnih znamk, Dacie in Lade. Tudi omenjeni podjetji bosta namreč deležni precejšnjega števila novosti.

Obe znamki bosta tako postali še bolj povezani (Lada že sedaj prodaja nekatere Daciine modele pod svojo blagovno znamko). Tako naj bi skupaj razvijale nove modele vozil, zasnovanih na platformi CMF-B. Do sedaj sta namreč obe znamki nove modele izdelovali na kar štirih različnih platformah, to pa je posledično pomenilo precej višje stroške proizvodnje. Hkrati naj bi se sicer zmanjšalo tudi število karoserijskih različic in sicer iz 18 na 11.

Med avtomobili, ki bodo v prihodnosti nastali na omenjeni platformi bo tudi Dacia Bigster. Čeprav gre zaenkrat le za konceptno vozilo, pa je znano, da gre za križanca, ki bo kupce lovil v segmentu C, stopničko višje kot Duster. Nenazadnje gre za 4,6 metra dolgo vozilo, ki naj bi, po besedah Dacie ponujal zgolj in samo najpomembnejše elemente. »Dacia Bigster Concept pooseblja evolucijo znamke. Zajema njeno bistvo, a z dodatkom svežine in avanturizma. Dokazuje, da (cenovna) dostopnost ne nasprotuje atraktivnosti,« je dejal Alejandro Mesonero-Romanos, Dacia Design Director.

Lada na drugi strani nadaljuje transformacijo v, kot pravijo pri Renaultu, globalno in konkurenčno znamko, ki pa bo še vedno glavnino vozil najverjetneje prodala na domačem trgu. Nenazadnje v Rusiji predstavlja kar petino trga novih vozil. Da pa bi dosegli konkurenčnost, bodo do sredine desetletja predstavili štiri povsem nove modele, modele, med njimi tudi novo generacijo ostarelega terenca Lada Niva oziroma Lada 4X4.

Lada 4X4 namreč v letošnjem letu praznuje že 45. rojstni dan, novinka pa bo, tako kot prva generacija, nastala v dveh velikostih, 'medium' in 'compact', kar pomeni, da lahko pričakujemo dve- in štirivratno izvedbo. Nadaljnjih podrobnosti pri Ladi (oziroma Renaultu) zaenkrat še ne razkrivajo, obljubljajo pa, da bo tudi nova generacija prinašala robustno zasnovo, kratka prestavna razmerja in pa trpežen štirikolesni pogon.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja