Dan brez avtomobila v številnih slovenskih mestih

22. 9. 2010
Deli

Ob zaključku devetega Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka v rekordnih 31 slovenskih občinah, je 22. september namenjen Dnevu brez avtomobila, ko so nekatera središča mest zaprta za promet.

Osrednja prireditev danes bo Vrtiljak mobilnosti, ki bo potekala v centru Ljubljane. Tam se bo odvil tudi mobilni koncert društva Planet Zemlja Rock za prihodnje generacije. Številne prireditve bodo potekale tudi po drugih slovenskih mestih.

Letošnjo nosilno temo Evropskega tedna mobilnosti povzema slogan Potuj pametneje, živi bolje, ki se nanaša na povezavo med mobilnostjo in zdravjem. Z njim želi EU spodbuditi k trajnostni mobilnosti in k večji kakovosti življenja v mestih.

Raziskave namreč kažejo, da je redna telesna dejavnost ključ do zdravja in zmanjšanja stresa. Kljub temu je nedejavnost v Evropi vse bolj razširjena in naša odvisnost od avtomobila je eden ključnih razlogov zanjo. Zato se veča število pretežkih in predebelih ljudi - prvih je v Sloveniji že 55 odstotkov, drugih pa 15 odstotkov.

Več informacij si lahko preberete na spletni strani www.tedenmobilnosti.si.

Teden-mobilnosti-2010[www.savevid.com]