Danes nove cene goriva. Nekateri vozniki bodo z večjim veseljem zapeljali na črpalko ...

28. 3. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Danes nove cene goriva. Nekateri vozniki bodo z večjim veseljem zapeljali na črpalko ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Torek je in nove cene goriva na črpalkah izven avtocest. Kako so cene zanihale tokrat?

Ob vladnem zvišanju trošarin se je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest opolnoči znižala za 5,5 centa na 1,449 evra za liter, cena 95-oktanskega bencina pa bo ostala pri 1,374 evra za liter

Za 50 litrski rezervoar dizelskega goriva bo po novem treba odšteti 72,45 evra (2,75 evra manj, kot v prejšnjem obdobju), medtem ko vas bo enak rezervoar bencina še naprej stal 68,7 evra.

Nove cene bodo veljale v prihodnjem 14-dnevnem obdobju, to je do vključno 11. aprila, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

"Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun," so zapisali v vladnem uradu.

Pri slednjem je namreč pomembno, so dodali, "da se na srednji rok in postopno, ne da bi to čutili potrošniki, ponovno uvede okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije".

Kot so zapisali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, bi bilo treba, če ne bi regulirali cen in ukinili nekaterih dajatev, po njihovih ocenah za liter dizelskega goriva odšteti okoli 1,536 evra in za liter 95-oktanskega bencina okoli 1,461 evra.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo, kot so napovedali na ministrstvu, tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Preberite še: Tega avtomobila na slovenskih cestah nismo videli. Ali pač?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja