Dars uvaja nove ukrepe za večjo varnost na avtocestah

14. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli
Dars uvaja nove ukrepe za večjo varnost na avtocestah (foto: DARS)
DARS

Z novo rešitvijo naj bi omilili posledice prehitre vožnje na izvozih z avtocest in hkrati preprečili trke v druga vozila ali zaščitne ograje, katerih uporabe omenjeni ukrep pravzaprav ne predvideva.

Pretekli vikend je za nekaj slabe volje na slovenskih avtocestah poskrbela zapora odseka ceste na razcepu Malence, kjer Dars zaključuje še zadnja obnovitvena dela, s katerimi naj bi po lastnih besedah povečal pretočnost na tem delu ceste. Niso pa bila to edina dela, ki se jih je Dars (poleg že obstoječih, med drugim rušenja cestninskih postaj in obnove viadukta Ravbarkomanda) lotil v preteklih dneh. Zanimivo novost je namreč začel uvajati na štajerski avtocesti pri izvozu Domžale proti Ljubljani.

Pozorni vozniki so namreč lahko opazili, da na omenjenem izvozu že v preteklosti ni bilo varovalne ograje, prav tako ne na uvozu na avtocesto. Zato je ta izvoz idealen za preizkus nove rešitve, ki jo bo preizkusil Dars. Travnato površino med izvozom in uvozom na avtocesto so namreč prekrili z lahkim gruščem. Namen tega ukrepa je – sodeč po zapisu, ki ga je Dars objavil na družbenem omrežju Twitter – varna zaustavitev vozil, ki zaradi neprilagojene hitrosti sicer ne bi mogla varno zapeljati z avtoceste.

Za podrobnejše informacije o celotnem projektu smo se že obrnili na Dars, kjer pa podrobnih informacij o projektu še ne želijo posredovati. Uradna pojasnila v zvezi s tem naj bi tako prejeli na začetku prihodnjega tedna.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol