Detroit 2014: Novi Fordov F-150 je iz aluminija

15. 1. 2014
Deli

Ford je na salonu v Detroitu predstavil podrobnosti naslednjega rodu svojega najuspešnejšega avtomobila sploh, poltovornjaka F-150.

Z njim že 37 let zasedajo vrh prodaje poltovornjakov v ZDA, 32 let zapored pa je F-150 nasploh najbolj priljubljen avtomobil na ameriškem trgu.

Povsem novo konstrukcijo odlikuje precej lažja gradnja avtomobila. Maso so znižali za okoli 300 kilogramov, pri čemer sta največ k temu prispevala nova lestvasta šasija iz trdega in lahkega jekla ter karoserijski deli iz aluminija, kar je sploh prvič, da kaj takega uporabljajo pri lahkih tovornjakih. Ford obljublja, da bo to med drugim tudi podaljšalo življenjsko dobo avtomobilov ter povečalo odpornost pri vsakodnevni uporabi, kar je eden od pomembnih poudarkov pri kupcih, ki se v ZDA za te vrste avtomobilov odločajo predvsem zaradi poslovnih razlogov.

Ob bolj običajnih motorjih kot so bencinski V6 in V8 bo osnovna različica opremljena z novo Fordovo štirivaljno motorno konstrukcijo. 2,7-litrski EcoBoost, je seveda prirejen za uporabo v tem poltovornjaku, ki bo na ameriške ceste začel prihajati v drugi polovici letošnjega leta.

Ford F-150