Detroit 2014: Toyotina študija je FT-1

14. 1. 2014
Deli

Na detroitskem salonu Toyota preseneča s povsem športno usmeritvijo svoje znamke, nekaj, s čimer so začeli pred dvema letoma z GT-86, zdaj pa najavljajo še nekoliko večji kupe. Gre za naslednika legendarne Supre?

Za zdaj gre za študijo, katere oblikovanje je izvedel Toyotin severnoameriški studio iz Kalifornije (Calty). Podlago zanjo so si skušali najti v prvem uspešnem Toyotinem športnem kupeju iz daljnega leta 1967, z oznako 2000GT. Z dolgim motornim pokrovom in kabino, pomaknjeno kar precej nazaj, sprednjim delom, ki skuša čim bolje prilagoditi obliko aerodinamičnim zahtevam, bo ta novost pomenila nov mejnik Toyotinega oblikovanja. Odlična razporeditev teže, z motorjem vzdolžno spredaj in pogonom na zadnji kolesi, bo študija izžarevala svojo usmeritev v športno smer.

Čeprav pri Toyoti ne govorijo o tem, ali bo študija FT-1 morebiti kdaj uresničena tudi kot serijski avtomobil, to lahko pričakujemo. Toyota je z BMW podpisala sporazum o sodelovanju in eno od področij skupnega dela naj bi bil tudi razvoj športnega avtomobila obeh znamk. FT-1 bo prav glede tega najava nove Toyotine usmeritve. (TP)