Dirkalnik Fordzilla P1 končno uzrl luč sveta

28. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

Leto dni po nastanku ekipe so pri Fordu razkrili povsem nov dirkalnik - ki pa bo pnevmatike uničeval le na virtualnem asfaltu. A pravi avtomobil je vseeno na poti.

Prekinitev dogajanja v svetu avtomobilskega dirkanja v marcu je v zadnje pol leta prinesla izjemen porast zanimanja za računalniške dirkaške simulacije. Avtomobilski proizvajalci ter dirkaške ekipe so hitro zajahale rastoči val in se tudi sami pridružili novonastali evforiji ali pa svojo prisotnost še nekoliko povečali. Tej karavani se je marca s sicer že lani ustanovljeno ekipo pridružil tudi pri Fordu, luč sveta pa je sedaj uzrl tudi njihov virtualni dirkalnik.

Fordzilla P1 je dirkalnik, ki ga je razvila Fordova ekipa Fordzilla, a pri tem nikakor niso bili sami. Pet članov ali bolje rečeno ambasadorjev ekipe je namreč posamezne sklope dirkalnika razvijalo v sodelovanju z igračarsko skupnostjo, stvar skupnega razvoja pa so bili recimo položaj sedeža, videz kabine, izbira pogonskega sklopa, Fordovi inženirji pa so nato poskrbeli za prenašanje idej v virtualno resničnost.

Največji dogodek je bil sicer izbor končnega videza dirkalnika, za podobo katerega je poskrbel Artura Ariña. Izmed slabih 250.000 glasov, kolikor so jih pri Fordu zabeležili na svojem Twitter profilu jih je kar 83,8 odstotkov glasovalo za Ariñovo izvedbo.

Še pred novim letom tudi v realnem svetu

Čeprav atraktiven pa dirkalnik v svojih nedrjih skriva še več, kot daje slutiti bleščeča karoserija. Vozilu je namreč mogoče prilagajati obliko karoserije in jo tako v krajši konfiguraciji prilagoditi za mestne konfiguracije, v daljši izvedbi pa se bo avtomobil najbolje znašel na dirkališčih, zaznamovanih z dolgimi ravninami.

Pri Fordu računajo, da bo Fordzilla P1 prvim virtualnim dirkačem na voljo s prihodnjim letom in čeprav naj bi že potekala pogajanja z enim izmed večjih založniških imen o uvrstitvi v njihovo virtualno garažo, pa zaenkrat še ni znano katero to bo. So pa zato pri Fordu že sredi priprav na izdelavo pravega dirkalnika v naravni velikosti, ki naj bi luč sveta uzrl še pred koncem leta.

Sicer pa Ford ni prvi avtomobilski proizvajalec, ki se je lotil izdelave lastnega avtomobila, namenjenega izključno uporabi v računalniških simulacijah. Čeprav pri Fordu ne razkrivajo, v katerem naslovu se bo pojavil P1, pa je tovrstnim idejam najbolj naklonjena simulacija Gran Turismo, kjer se pred leti največ prahu vzbudila Mercedes-Benz s konceptom Vision Gran Turismo ter Hyundai s konceptom N 2025, svoj lonček pa so pristavili še mnogi drugi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"