Dirkalnik serije Gymkhana naprodaj še pred koncem meseca

6. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli
Dirkalnik serije Gymkhana naprodaj še pred koncem meseca (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Izkupiček dražbe bo šel v celoti v dobrodelnme namene.

Avtomobili, dirkalniki, ki jih Ken Block uporablja v svoji seriji Gymkhana takoj po predstavitvi postanejo skorajda legendarni ali pa vsaj poznani po celem svetu in hitro bi našli ljubitelje serije, ki bi zapovrstjo znali našteti, kateri dirkalniki so se doslej pojavili v seriji. Ne le to, zagotovo bi znali našteti tudi njihove specifikacije – moč motorja, kdo je avtomobil predelal in tako dalje. No, največji ljubitelji (z zadostno količino denarja pod palcem) pa si bodo sedaj lahko enega izmed njih tudi omislili.

Na jesenski avkciji dražbene hiše Barret Jackson, ki bo med 22. in 24. oktobrom potekala v Scottsdaleu v Arizoni bo namreč na piedestal zapeljal dirkalnik Ford Focus RS RX. Gre za dirkalnik, ki sta ga podjetji Ford Performance in pa M-Sport predelali za potrebe svetovnega prvenstva v relikrosu, dotični primerek, odet v unikatno grafiko Felipeja Pantoeja pa je Ken Block uporabil v devetem delu svoje serije, ki je po družabnih omrežjih zaokrožila leta 2016.

Na voljo bo brez pridržane cene

Čeprav gre za 'serijski' dirkalnik – kar pomeni, da ga je lahko za uporabo na tekmah lahko kupil kdorkoli, pa nikakor ne gre za nedolžen avtomobil. Iz dvolitrskega motorja je namreč moč iztisniti kar 600 'konjev' oziroma 443 kilovatov moči, ob pomoči Garrettovega turbopuhala pa se z zadostno mero voznikovega poguma do 100 kilometrov na uro izstreli v vsega dveh sekundah. Dirkalnik sicer stoji na 17-palčnih platiščih O.Z., v notranjosti pa se nahajajo Recarovi dirkalni sedeži.

Kako se je odrezal v devetem delu Gymkhane si lahko ogledate v zgornjem videu, znano pa je, da bo izkupiček, ki ga bo prinesel dirkalnik šel v dobrodelne namene. 100 odstotkov iztrženega zneska bo namreč namenjenih dobrodelni organizaciji Team Rubicon, ki pomaga vojnim veteranom, da še naprej opravljajo svojo službo v vojski in sicer kot pomočniki žrtvam nesreč. Nad potezo je bil sicer navdušen tudi Craig Jackson, predsednik in generalni direktor dražbene hiše Barret Jackson.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"