Dobra novica za vse lastnike starih vozniških dovoljenj!

25. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli
Dobra novica za vse lastnike starih vozniških dovoljenj! (foto: STA)
STA

Novi rok za menjavo naj bi bil zares skrajni.

„Nova“ vozniška dovoljenja, ki veljajo deset let, smo v Sloveniji uvedli že davnega leta 2009, od tedaj pa oblast teži k temu, da bi vozniki – tudi po nareku Evropske unije – čim prej z njimi nadomestili stara dovoljenja v obliki roza obarvanih knjižic. V prvem načrtu je bila zamenjava dokumentov predvidena v letu 2013, po zadnjem predlogu pa bi se morali od starih knjižic ločiti januarja prihodnje leto.

A državni zbor je že septembra pripravila predlog, s katerim bi menjavo zamaknili še za nadaljnje desetletje. Predlagali so, da bi rok za menjavo dokumentov z 19. januarja 2023 prestavili na 19. januar 2033. To je tudi skrajni rok, ki ga predvideva Evropska unija za poenotenje vseh vozniških dovoljenj (obstoječih) držav članic Evropske unije.

Preberite še: Preverite, do kdaj boste morali rožnato vozniško dovoljenje zamenjati za novo

Predlog je bil na včerajšnjem zasedanju vlade tudi uradno sprejet. Sprejeli so ga v sklopu sprememb Zakona o voznikih, da je bil sprejet, pa ni nikakršno presenečenje. Dosedanji rok za menjavo je namreč oddaljen manj kot dva meseca, staro vozniško dovoljenje pa ima še vedno okrog 300.000 voznikov.

V prihodnjem desetletju bo to število upadlo že samo po sebi, ko bodo nekateri starejši vozniki prenehali voziti avtomobile, drugi nekoliko mlajši pa bodo v tem času preprosto morali zamenjati dovoljenja, saj nadaljnjega prestavljanja roka ne bo. Za zamenjavo vozniškega dovoljenja morajo sicer vozniki odšteti 28,95 evra, za podaljšanje 19,55 evra, mladi vozniki pa morajo za zamenjavo odšteti 12,25 evra.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"