Garminov projicirni prikazovalnik (HUD) za 149 evrov

23. 7. 2013
Deli

Zakaj bi imeli projicirne prikazovalnike (v angleščini poimenovane HUD oziroma Head Up Display) samo dragi avtomobili? Garmin ga od konca poletja ponuja za samo 149 evrov. 

Njihov prikazovalnik je prvi prenosni za aplikacije pametnih telefonov (združljiv s Bluetooth iPhone, Android ali Windows 8), ki prikazuje podatke oziroma pomaga usmerjati (navigacija!) s pomočjo prozorne folije na vetrobranskem steklu oziroma priložene reflektorske leče. Prikazovalnik prejema navigacijske podatke preko sistema prostoročnega telefoniranja, kjer je naložena aplikacija Garmin StreetPilot ali Navigon.

"Projicirni prikazovalniki se trenutno nahajajo v izbranih avtomobilih višjega cenovnega razreda, vendar HUD nudi to tehnologijo kot dodatno opremo za vsako vozilo in to po dostopni ceni," je prepričan Garminov podpredsednik svetovne prodaje Dan Bartel.  

Prednost naprave je, da predstavi podatke o zapletenih križiščih ali drugih kočljivih prometnih situacijah na poenostavljen način, ki ne odvrača pozornosti voznika s ceste. HUD prikazuje ovinke, razdaljo do naslednjega ovinka, trenutno hitrost in omejitev hitrosti, seveda pa ne manjka niti predviden čas prihoda. Sistem prav tako opozarja na morebitne zastoje prometa in lokacije varnostnih kamer.   

Zaslon samodejno prilagodi svetlost tako, da so projekcije jasno vidne tako ob sončni pripeki kot tudi ponoči. 

Za dopolnitev tega prikazovalnika so na razpolago aplikacije (Garmin ali Navigon), ki so pomočjo zvočnika na pametnem telefonu ali sistema Blutooth povezanega radijskega sprejemnika usmerja 'ovinek za ovinkom'. Predvajana glasba se bo ob glasovnem usmerjanju samodejno prekinila, HUD pa prav tako nadaljuje s prikazovanjem navigacijskih podatkov ob sprejemu dohodnih telefonskih klicev.

Naprava stane 149 evrov, za popolno storitev pa morate dokupiti še primerno aplikacijo.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja