Drugi ljudski avto praznuje 45. rojstni dan

31. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

29. marca 1974 je bil dan, ko je na cesto zapeljal prvi primerek Volkswagnovega Golfa, avtomobil, ki je odločno prispeval k razvoju in podobi nemške znamke.

Volkswagen ali ljudski avto je svojo pot začel že pred drugo svetovno vojno, pravi razcvet pa s pravo velikoserijsko proizvodnjo modela Type 1, bolje znanega kot ‘Hrošč’, doživel po njej. A po treh desetletjih proizvodnje je bil vseeno čas za njegovo posodobitev, ali bolje rečeno zamenjavo, ki se je do danes izkazala za še precej bolj uspešno. Tako je 29. marca 1975 po več letih razvoja na cesto zapeljal nov avtomobil, Volkswagen Golf.

Prodaja legendarnega modela in predstavitve v avtomobilskih salonih so se sicer začele šele nekaj mesecev pozneje, julija 1974, prvi kupci pa so ga nato lahko v svoje garaže odpeljali v avgustu. Na začetku je bil na voljo le v dvo- in štirivratni izvedbi ter z dvema bencinskima motorjema, 1,1-litrskim s 50 'konji' oziroma 37 kilovati moči ter 1,5-litrskim, prav tako bencinskim motorjem s 70 'konji' oziroma 51 kilovati moči.

Nov kupec skoraj vsake pol minute

»Golf je srce znamke Volkswagen. Bolj kot katerikoli drug model je sinonim za napredek in tehnologijo. Kot prvi avtomobil na svetu je tako milijonom kupcev predstavil številne varnostne tehnologije in novosti, zaradi česar pravzaprav zaznamuje celotno generacijo. V sedmih generacijah je odločno prispeval k razvoju znamke, pa tudi skupine Volkswagen, ter jo popeljal med najpomembnejše avtomobilske znamke na svetu,« je ob obletnici dejal Ralf Brandstätter, izvršni direktor Volkswagna.

Statistika sicer govori zase. Golf je namreč od leta 1974 našel že preko 35 milijonov kupcev, številne tudi na področju Slovenije in bivše Jugoslavije; nenazadnje so za njegovo proizvodnjo skrbeli tudi v sarajevski avtomobilski tovarni TAS. Letno je bilo tako do sedaj v povprečju prodanih okrog 780.000 Golfov, kar pomeni, da se za njegov nakup v povprečju nekdo odloči vsakih 41 sekund.

Leta 1975 smo prvega Golfa na test dobili tudi pri nas in to tistega pravega, nemškega, katerega test pa si lahko preberete na tej povezavi: Test Golf 1

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"