Državni zbor sprejel odločitev o neuradno napovedanem dvigu nadomestila za uporabo cest

20. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli
Državni zbor sprejel odločitev o neuradno napovedanem dvigu nadomestila za uporabo cest (foto: Profimedia)
Profimedia

O neuradni napovedi za dvig nadomestil za uporabo cest, o katerem smo poročali v petek, so danes razpravljali tudi v državnem zboru.

Pred dnevi smo v uredništvu revije Avto magazin prejeli informacijo, da naj bi državni zbor razmišljal o dvigu nadomestil za uporabo cest. Slednji je predvideval manjši dvig prispevka za vozila s termičnimi motorji manjših delovnih kapacitet, precej več denarja pa bi letno v državni proračun prispevali lastniki vozil z večjimi motorji oziroma motorji z nad 2,5 litra delovne prostornine.

Neuradne informacije o dvigu so na ministrstvu za infrastrukturo zanikali in nas v pisnem sporočilu obvestili, da o kakršnihkoli spremembah ne vedo ničesar.

Preberite še: Novi davki: vlada Roberta Goloba naj bi izdatno dvignila cestnine za avtomobile. Razkrivamo nove (domnevne) zneske!

Da do dviga nadomestil za uporabo cest 1. novembra vendarle ne bo prišlo, pa je na današnji nujni seji odbora za infrastrukturo, okolje in prostor v državnem zboru potrdila tudi magistrica Nataša Avšič Bogovič. Omenjena seja je bila sicer napovedana 4. oktobra, na njej pa so obravnavali predlog zakona o spremembi zakona o zagotavljanju sredstev za naložbe v prometno infrastrukturo po letu 2022.

Čeprav dosedanji prihodki v višini dobrih 160 milijonov evrov letno iz tega naslova ne zadostujejo za pokritje vseh obveznosti, nova zakonodaja po besedah Nataše Avšič Bogovič ne predvideva napovedanega dviga nadomestila za uporabo cest. 1. novembra tako do dviga nadomestil za uporabo cest očitno vendarle ne bo prišlo, enako pa vsaj za zdaj velja tudi za dvig cen vinjet, za kar se zavzemajo na Darsu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja