Tukaj je nova generacija Mercedes-Benz razreda E

25. 4. 2023 | Miha Rušnik
Deli
Tukaj je nova generacija Mercedes-Benz razreda E (foto: Mercedes-Benz)
Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je svetu končno predstavil novo svojega razreda E. Kaj je novega, boljšega, naprednejšega in hitrejšega?

Na prvi pogled E v limuzinski izvedbi ohranja svojo klasično  in prepoznavno linijo. Z dvema centimetroma daljšo medosno razdaljo od prejšnje generacije potnikom v kabini ponuja še več prostora, prtljažnik pa ima 540 litrov prostornine.

Osvetljena maska

Na prednjem delu so oblikovalci želeli oblikovalske prvine znamke preteklosti združiti s sedanjim oblikovalskim jezikom znamke, zato se žarometa povezujeta z masko. Ta bo ob robu osvetljena in rahlo spominja na tiste pri električnih modelih. Vsebina maske se bo razlikovala glede na opremo posameznega avtomobila.

Zasloni ponujajo marsikaj

Na armaturni plošči, kot je zdaj že v navadi, kraljujejo zasloni. Vsak novi E bo opremljen z dvema (instrumentna plošča in sredinski), dodatno pa bo Mercedes-Benz ponudil še zaslon za sopotnika. Sredinski in sopotnikov bosta poleg informacij o avtomobilu in vožnji skrbela tudi za zabavo potnikov. Uporabljali boste lahko aplikacije neodvisnih razvijalcev - igrali igro Angry Birds, se zabavali na Tik Toku ali pa se udeležili videoklica na platformi ZOOM. Kako? V armaturno ploščo je vgrajena kamera, ki lahko snema voznika in potnike.

Ker je spremljanje videoposnetkov na sprednjem sedežu v Evropi dovoljeno le, če je pogled onemogočen vozniku, so poskrbeli, da voznik fizično ne bo mogel videti vsebine, ki jo spremlja njegov sopotnik na desni.

Nova arhitektura elektronike

Ker je elektronike v avtomobilih vedno več, so se pri novi generaciji razreda E odločili, da elektronsko  arhitekturo zasnujejo na novo. Zdaj bolj temelji na programski opremi, zasloni armaturne plošče pa imajo zdaj čisto svoj računalnik.

Pomembna digitalna novost je tudi digitalni ključ. Avtomobil bo mogoče odkleniti z iPhonom ali pametno uro iWatch. Digitalni ključ bo lahko deljiv s 16 osebami, lastnik avtomobila pa bo odločil, ali lahko nekdo avtomobil le odpre oziroma se lahko z njim pelje.

Poudarek na udobju

Zdi se, da jo inženirji veliko časa namenili temu, da bi bila za voznika in potnike vožnja karseda sproščujoča. V novem E-ju bodo lahko vozniki zdaj nastavljali "rutine". Te bodo omogočale, da se določene funkcije vklopijo vedno, ko vozijo po določeni cesti. Kot dodatno opremo bodo ponudili tudi avtomatizirane zračnike, ki jih bo mogoče upravljati preko osrednjega zaslona inn jih prilagajati po okusu, še vedno pa bodo seveda nastavljivi tudi ročno. Opcijska bo tudi ambientalna osvetlitev, ki bo lahko zdaj sledila ritmu glasbe - tako bo petje v avtu postalo pravi šov! 

V notranjosti je Mercedes-Benz uporabil tudi trajnostne in reciklirane materiale.

Kaj ga bo poganjalo?

Pri motorizaciji ni posebnosti, v večini se bodo pogonski sklopi prenesli iz prejšnje generacije -a voljo bo 6 različnih in že takoj ob začetku prodaje bodo polovico ponudbe predstavljali hibridi. V rezervoarju bosta še vedno ali bencin ali dizel. Kot električno alternativo Mercedes-Benz ponuja model EQE.

Tudi razred E bo zdaj opremljen s krmiljenjem zadnje osi - ta  lahko zavija s s kotom 4 stopinj in pol.

Konec kupeja in kabrioleta

Znamka se je odločila, da bo E in C razred ponujala le še v v limuzinski in karavnaski karoserijski obliki. Ponudbo bo dopolnil novi razred CLE, ki bo označeval nov razred kupejev in kabrioletov. Premiero lahko pričakujemo že letos.

Fotografije: promocijsko gradivo

Preberite še: Tudi policisti niso imuni na njegove šale, tole je Goranu Hrvaćaninu ob »enem izmed srečanj« dejal mož v modrem

Priporočamo tudi: Koliko bi bili pripravljeni odšteti za Teslo X, ki je »končala« na dnu Donave?! Neznani kupec je namreč »odkartal« kar…

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol