Edna je - skoraj - hitrejša od Tesle

Električni avtomobil spremenjen Mercedes-Benz Vito z imenom Edna, ki ga je razvil kalifornijski start-up s kitajsko finančno podporo Atieva, se uvršča med najhitrejše avtomobile na svetu, vsaj ko gre za pospeševanje. Med zadnjimi preskusi je namreč 100 kilometrov oziroma 60 milj na uro dosegel v vsega 3,08 sekunde.

27. 8. 2016

S tem je bil hitrejši od Corvette in BMW-ja i8, s katerimi se je pomeril v pospeševanju, hitrejši pa bi bil tudi od električne limuzine Tesla S, če znamka ne bi pred kratkim predstavila njene najmočnejše različice P100D Ludicrous , ki 100 kilometrov na uro doseže v 2,5 sekunde.

Preskusi so se osredotočili tudi na šprint na 1/8 in 1/4 milje, na katerih se je Edna tudi precej dobro izkazala, saj je z osmino milje opravila v 7,2 sekunde in dosegla hitrost 99 milj na uro (159,33 km/h), do četrt milje pa je pospeševala 11,3 sekunde in dosegla hitrost 117 milj na uro (188,29 km/h).

Še nekaj podatkov o Edni: pod znano pločevino Mercedesa-Benza Vita se skrivajo dva pogonska elektromotorja, dva kompleta elektronike za nadzor motorjev, dva menjalnika, baterija s kapaciteto 87 kWh in izhodno močjo 900 'konjskih moči' in seveda programska oprema, ki krmili ves pogonski sklop in zapisuje podatke, ki jih bo Atieva izkoristila pri razvoju električne limuzine.