Električni Ferrari? Ne pred letom 2025!

13. 12. 2019 | Jure Šujica
Deli

Tehnologija naj po mnenju generalnega direktrja znamke enostavno ne bi bila dovolj razvita.

Veliki avtomobilski proizvajalci so v zadnjem obdobju podvrženi vse večjim pritiskom okoljevarstvenikov zaradi zmanjševanja. Po aprilskem sprejetju zakona, ki avtomobilskim proizvajalcem z letno količino vsaj 300.000 proizvedenih vozil nalaga, da morajo povprečne izpuste svojih vozil zmanjšati za 37,5 odstotkov, se sedaj obetajo še ostrejši ukrepi. Edina rešitev za to pa je seveda proizvodnja in razvoj električnih in elektrificiranih avtomobilov.

A pravila, ki veljajo za velike, ne veljajo vedno tudi za majhne proizvajalce, kot je recimo Ferrari. Z letno količino okrog 10.000 proizvedenih vozil si namreč Italijani lahko sami postavljajo tovrstne normative in tako niso vezani k razvoju električnih vozil. Teh namreč iz Maranella ne bomo videli zapeljati vsaj še nekaj let.

Zaenkrat le hibridi

Po tem, ko so špekulacije pred časom omenjale, da bi prvi električni avtomobil s črnim vrancem v logotipu na ceste lahko zapeljal že v letih 2022 oziroma 2023 se je ta rok sedaj zamaknil vsaj še za nekaj let. »Razvoj baterij ni še niti približno na zadovoljivi ravni,« je dejal Louis Camilleri, generalni direktor znamke v izjavi za medije. »Veliko je še neznank, ko pridemo do vprašanja avtonomije in pa hitrosti polnjenja. Nekoč bomo predstavili svoj električni avtomobil, a zagotovo ne pred letom 2025.«

Izjava generalnega direktorja bo zagotovo navdušila številne bencinske navdušence, vseeno pa je pričakovati, da se bodo v vmesnem obdobju tudi pri Ferrariju še naprej ukvarjali z elektrifikacijo z namenom povečevanja zmogljivosti bencinsko gnanih avtomobilov. Nenazadnje so prvega hibridnega superšportnika v podobi modela La Ferrari predstavili že pred leti, letos pa so na trg poslali tudi prvi serijski model s hibridnim pogonskim sklopom, SF90 Stradale. A bencinski motorji bodo kot kaže vsaj zaenkrat ostali v središču pozornosti.