Električni koridor v Nemčiji

11. 11. 2015
Deli
Električni koridor v Nemčiji (foto: E.ON)
E.ON

V Nemčiji so uspešno zgradili koridor hitrih polnilnih postaj za električne avtomobile med bavarsko prestolnico Münchnom in nemško prestolnico Berlinom.

Nemški električni koridor, ki so ga pod pokroviteljstvom nemške vlade v sodelovanju postavili BMW, Siemens in E.ON, sestavlja osem hitrih polnilnih postaj za električne in priključno hibridne avtomobile, ki so na razdalji 430 kilometrov razporejene ob avtocesti A9, ki obe prestolnici povezuje mimo Leipziga. Večina polnilnih postaj je bila na odseku med Münchnom in Leipzigom sicer na voljo že leta 2014, z letošnjim odprtjem postaje pri Dessau pa so koridor uspešno zaključili.

Hitre polnilne postaje so med seboj oddaljene največ 90 kilometrov, kar je povsem dovolj za večino električnih avtomobilov, ki jih je trenutno mogoče kupiti. Odjemalci lahko svoje avtomobile polnijo preko priključka CCS z enosmernim tokom moči 5o kilovatov ali priključka IEC type 2 z izmeničnim tokom moči 22 kilovatov. Polnilnice lahko aktivirajo z mobilnim telefonom, plačajo pa 3 evre za 10 minut polnjenja z enosmernim in 2 evra za pol ure polnjenja z izmeničnim tokom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja