Električni Peugeot Partner je dobil potniško izvedbo Tepee

Peugeot bo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil električnega Partnerja Tepee Electric, a katerim bo električnega Partnerja, ki je bil doslej na voljo le v dostavniški obliki, ponudil tudi družinskim in drugim uporabnikom.

Električni Peugeot Partner je dobil potniško izvedbo Tepee (foto: Peugeot) Peugeot
17. 2. 2017

Kot pravijo pri Peugeotu, bo Partner Tepee Electric združil praktičnost z nizkimi stroški uporabe in prijaznostjo okolju. Sinhroni elektromotor je enak kot pri lahkem gospodarskem Partnerju Electric, kar pomeni, da razvija moč 49 kilovatov in navor 200 njutonmetrov. Električni doseg po evropskem ciklusu NEDC znaša 170 kilometrov, ki jih omogoča elektrika, shranjena v dveh sklopih litij-ionskih baterij s kapaciteto 22,5 kWh. Načina polnjenja sta dva: standardno polnjenje na gospodinjski vtičnici, ki glede na tok traja od 8 do 15 ur, in hitro polnjenje po standardu CHAdeMO, s katerim se baterije v pol ure napolnijo do 80-odstotne kapacitete.

Pri Peugeotu poudarjajo tudi preprosto vzdrževanje. Pogonske baterije imajo 8 let oziroma 100.000 kilometrov jamstva, s čimer presegajo jamstvo na pogonski sklop, ki znaša 50.000 kilometrov oziroma pet let. Servis je treba obiskati na dve leti oziroma 40.000 prevoženih kilometrov. Vzdrževanje je zaradi manj gibljivih delov tudi bolj preprosto, zaradi rekuperacije električne energije, ko avtomobil zavira z generatorjem pa so manj obremenjene tudi zavore. Omeniti velja, da je trenutno tudi elektrika v vlogi pogonskega goriva veliko cenejša od bencina ali dizla.