Elektrifikacija flote nova prioriteta znamke Volvo

13. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

Celotna flota naj bi svoje električne različice dobila že do konca leta 2019, do leta 2025 pa naj bi električni avtomobili predstavljali 25 odstotkov celotne prodaje.

Švedska avtomobilska znamka Volvo je zadnje čase ena izmed najhitreje rastočih med tako imenovanimi premijskimi znamkami. Največja zasluga za to gre seveda zadnji generaciji njenih avtomobilov. Volvo je namreč v zadnjih dveh letih (z izjemo modela V40) v celoti posodobil svojo floto vozil, vsak izmed njih pa je bil tako ali drugače nagrajen: XC60 je postal najvarnejši avtomobil na preizkusnih trkih Euro NCAP, XC40 je postal evropski avto leta in še bi lahko naštevali. Zdaj pa je pred znamko nov korak. Če so že pred časom napovedali, da bodo v prihodnjih letih njihovi bencinski motorji na voljo zgolj kot hibridi v kombinaciji z elektromotorji, se zdaj pripravljajo na nov korak, elektrifikacijo celotne flote.

Načrt Volva je elektrifikacija vseh modelov, ki jih znamka trenutno ponuja na trgu. Načrte je v izjavi za britanske medije razkril Lex Kerssemakers, vodja Volva za področje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike, ki je dejal, da nameravajo tovrsten načrt izpeljati do konca leta 2019 in še pred predstavitvijo kateregakoli novega modela znamke. Prihodnje leto naj bi sicer svojega naslednika dobil tudi najmanjši model v ponudbi, kombilimuzinski V40, ki pa naj kljub menjavi generacije ne bi doživel prevelikih sprememb.

Izdelava nišnih modelov ni izključena

Načrti za prihodnost so nedvomno ambiciozni. Kot je razkril Kerssemakers, naj bi namreč že leta 2025 dosegli, da bo vsak četrti prodani avtomobil znamke Volvo opremljen z električnim pogonskim sklopom. Tega naj bi sicer prvi kmalu po hibridni različici prejel model XC40. Hkrati Kerssemakers napoveduje tudi občutno rast prodaje njihovih modelov. Ob sedemodstotni rasti je znamka lani prodala dobrih 570 tisoč vozil, ta številka pa naj bi se do leta 2020 povzpela na 800 tisoč.

Kljub napovedani elektrifikaciji in usmeritvi na tržno bolj zanimive avtomobile pa pri Volvu vseeno niso pozabili na nekoliko bolj atraktivne modele, kakršen je bil kupe oziroma kabriolet C70. Ideje o izdelavi njegovega naslednika namreč še niso opustili, prav tako se omenja možnost športnega terenca brez strehe, vendar pa ne eden ne drugi trenutno nista v načrtih za proizvodnjo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"