Elonu Musku se spet smeji, njegov model je spodnesel prestol evropskemu prvaku

30. 12. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Teslin Model Y je bil novembra najbolje prodajan osebni avtomobil v Evropi in je prehitel Volkswagnovega Golfa.

Potem ko je oktobra izpadel z lestvice 50 najbolje prodajanih avtomobilov, se je Teslin električni križanec novembra močno okrepil in se z 19.144 prodanimi primerki – kar je več kot 260-odstotno povečanje prodaje glede na lanski november - zavihtel na evropski vrh, kjer je bil sicer že septembra.

Teslina evropska prodaja se je novembra povečala za 97 odstotkov na 31.820 enot, predvsem zaradi omenjenega porasta prodaje modela Y. Model Y je bil novembra edino električno vozilo na evropskem zmagovalnem odru, na katerem je drugo mesto zasedla Dacia Sandero z 18.746 prodanimi vozili (16 odstotkov več), tretje mesto pa Toyota Yaris s 17.309 prodanimi vozili (150 odstotkov več).

Tesline dobave v Nemčiji so v novembru dosegle rekordno raven, oziroma 93-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej, za skupno 10.819 vozil. November je bil za septembrom drugi najboljši prodajni mesec. V začetku tega leta je izvršni direktor Tesle Elon Musk vzneseno napovedal, da bo model Y leta 2023 postal najbolje prodajano vozilo na svetu, in kot kaže, te napovedi niso povsem nerealne. Medtem pa so verjetno bolj slabe volje pri Volkswagnu, saj se je njihov dolga leta priljubljeni Golf moral posloviti z evropskega prestola.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol