Energetska kriza kaže zobe električnim avtomobilom

14. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli
Volkswagen ID.3 je eden prvih avtomobilov z obujeno tehnologijo. (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Pri Volkswagnu opažajo težave pri prodaji novih vozil.

Energetska kriza v Evropi tudi po nekaj mesecih še kar ne pojenja. A ne pri vseh energetskih virih. Cene surove nafte so namreč v tem času že močno upadle in so primerljive z ravnjo pred letom dni. Cene elektrike na drugi strani ostajajo na zelo visoki ravni, zaradi česar so tudi predmet številnih pogovorov evropskih poslancev. Prav visoka cena elektrike pa očitno negativno vpliva tudi na prodajo novih električnih avtomobilov.

Na to težavo namreč opozarjajo tudi pri Volkswagnu, kjer opažajo precejšnjo rast prodaje tovrstnih vozil v ZDA. V Evropi pa je po besedah Thomasa Schmalla, Volkswagnovega generalnega direktorja oddelka za izdelavo komponent, prodaja novih vozil v zadnjih mesecih močno upadla. Nižje cene elektrike v primerjavi s fosilnimi gorivi so bile namreč ob visokih cenah vozil eden izmed največjih adutov za prodajo električnih avtomobilov.

Preberite še: Policija kmalu z novim orodjem za nadzor prometa

Kljub temu pa pri Volkswagnu menijo, da upad povpraševanja po novih električnih avtomobilih ne bo trajal dolgo in da se bo položaj kmalu normaliziral. Še vedno pa po poročanju portala Automotive News Europe eden glavnih izzivov znamke ostajajo visoke cene surovin za izdelavo električnih avtomobilov, zaradi česar je nemogoče, da bi jih približali tudi kupcem in trgom z nižjo kupno močjo.

Električni avtomobili so pri Volkswagnu sicer v tretjem četrtletju letošnjega leta predstavljali 6,8 odstotka celotne prodaje koncerna. Hkrati so zabeležili 25-odstotno rast prodaje teh vozil, od začetka leta so jih namreč izdelali 366.400, trenutno pa imajo odprtih še okrog 350.000 novih naročil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja