Euro NCAP: Aurisu in Roomsterju pet

2. 1. 2007
Deli

Zadnja preizkusna trčenja organizacije Euro NCAP so v zid zapeljala Toyoto Auris, Kio Magentis, Hyundaija Santa Feja in Sonato ter Škodo Roomsterja.

Sonata je srečanje z ovirami preživela s štirimi osvojenimi zvezdicami za varnost odraslih potnikov in otrok. Slednje je lep dosežek. Peščem je Sonata z dvema osvojenima točkama manj prijazna. Slabše jo je odnesel Magentis, Sonati soroden model, ki je za varnost odraslih potnikov sicer osvojil tudi štiri zvezdice, a le eno za zaščito pešcev in tri za zaščito otrok.

Najbolje je šlo Toyotinemu novincu Aurisu. Njegovi varnosti odraslih potnikov so namenili največje možno število zvezdic, to je pet, štiri za zaščito otrok in tri za zaščito potnikov, po čemer se Auris uvršča v sam vrh varnih avtomobilov.

Zadovoljni so tudi pri Škodi, saj se je tudi njihov Roomster s petimi osvojenimi zvezdicami vpisal med najboljše. Za varnost otrok so mu prisodili štiri, za varnost pešcev pa dve zvezdici. Štiri jih je za varnost otrok in zaščito odraslih potnikov dobil Hyundajev mehki terenec Santa Fe, ki pa je brez osvojene zvezdice povsem pogorel na oceni varnosti peščev. Euro NCAP je sporočil, da od Hyundaija ni dobil obvestila o delih na avtomobilu, ki bi bili pešcem pri trkih »bolj prijazni.«

Foto: Euro NCAP

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja