Agencija EuroNCAP je ob dvajsetletnici raztreščila starega Roverja 100 in novo Hondo Jazz (video)

2. 2. 2017
Deli
Agencija EuroNCAP je ob dvajsetletnici raztreščila starega Roverja 100 in novo Hondo Jazz (video) (foto: Euroncap)
Euroncap

Ste mnenja, da varnost v zadnjih letih ni bistveno napredovala? Po ogledu tega videa boste spremenili mnenje.

Agencija za preverjanje varnosti novih avtomobilov letos praznuje dvajseto obletnico svojega delovanja. V tem času je močno pripomogla k izboljšanju varnosti na cesti, kar so za nejeverne demonstrirali s primerjavo testov pred dvajsetimi leti in danes.

1.800 trkov za 78.000 življenj

Agencija je v tem času pripravila poročila o varnosti 630 avtomobilov. Pri tem so jih namenoma razbili okrog 1.800, ki so skupno stali okrog 160 milijonov evrov. Kot so pokazale raziskave, je po njihovi zaslugi na evropskih cestah ugasnilo več kot 78.000 življenje manj.

S prvimi preskusi leta 1997 so opozorili predvsem na pomanjkljivo varnost najbolj prodajanih družinskih avtomobilov in proizvajalce pripravili k temu, da so temeljito prenovili njihove strukture in varnostne pripomočke. Rezultati dveh majhnih družinskih avtomobilov, Roverja 100 in Honde Jazz, ki sta nastala v razmiku dve desetletij dokazujejo, kako močno je napredovala avtomobilska varnost v tem času.

Tukaj si lahko pogledate še ozadje snemanja dveh preizkusnih trkov, ki prikazuje tudi dogajanje v notranjosti avtomobilov:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja