Evropski dan brez smrtnih žrtev na cestah: lahko prisega prinese dan brez nesreč?

18. 9. 2017 | Jure Šujica
Deli

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti bo letos slovenska policija pristopila tudi k sodelovanju pri dnevu brez prometnih nesreč s smrtnim izidom.

Teden mobilnosti sicer letos poteka med 16. in 22. septembrom, četrtek, 21. september pa bo namenjen boju za preprečitev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Po podatkih zveze evropske prometne policije Tispol namreč vsak dan na evropskih cestah umre v povprečju umre 70 ljudi, cilj pa je, da bi vsaj ta dan minil brez prometnih nesreč.

Aktivnosti za boj proti smrtnim žrtvam na cestah se bodo sicer odvijale tekom celega tedna, v četrtek pa bo sledil osrednji dogodek, konferenca, ki bo potekala na policijski akademiji v Rimu. Hkrati pa Tispol poziva vse voznike, kakor tudi društva, šole, podjetja in druge organizacije, da na njihovi spletni strani podpišejo prisego, s katero se zavezujejo, da bodo vozili varno in upoštevali predpise, še posebej v bližini šol, med vožnjo ne bodo uporabljali mobilnih telefonov in da ne bodo vozili pod vplivom alkohola ali drugih substanc, ki bi lahko negativno vplivale na njihovo vožnjo.

Število smrtnih žrtev na cestah se sicer v Sloveniji po nekajletni rasti ponovno niža. Do današnjega dne so letos slovenske ceste terjale 84 življenj, kar je 17 manj, kot v enakem obdobju lani in 6 manj kot v letu 2015.

Jure Šujica

Foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja