Fiat 500 tudi pomemben del moderne umetnosti

15. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

Fiatov malček bo postal del razstave v muzeju moderne umetnosti v New Yorku.

Fiat 500 se je že – in predvsem – s prvo generacijo zapisal v avtomobilsko zgodovino. Italijanski malček je v več desetletjih proizvodnje osvojil srca več milijonov voznikov, po njegovem zgledu pa so na začetku tega stoletja izdelali le nekoliko manj uspešnega naslednika. Očitno pa je, da 'original' ni pustil neizbrisnega pečata le v avtomobilski industriji, ampak tudi v sodobni umetnosti. Avtomobil bo namreč zdaj dobil svoje mesto v muzeju sodobne umetnosti v New Yorku.

Fiat 500 bo tako razstavljen v sklopu razstave The Value of Good Design, Vrednost dobrega dizajna, ki bo v omenjenem muzeju gostovala med 10. februarjem in 27. majem prihodnje leto in katere namen je poudariti vrednost dobrega, a uporabnega dizajna. Pri tem se razstava osredotoča predvsem na obdobje med letoma 1930 in 1950, tako na zahodni kot vzhodni strani železne zavese.

»(Fiat) 500 je ikona italijanskega oblikovanja, ki nikoli ni odšlo iz mode, ampak je skozi desetletja zgolj pridobil nove privržence na vseh koncih sveta – vse na račun močne osebnosti in ključnih lastnosti. Vse od leta 1957 Fiat 500 privablja nasmeške na usta mimoidočih po vsem svetu in na cestah, kjerkoli se pojavi, zaradi česar postaja ambasador 'Bel Paese' in ikona italijanskega oblikovanja,« je pojasnil Luca Napolitano, vodja znamk Fiat in Abarth za področje Evrope, Srednjega vzhoda ter Afrike.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"