Fiat in Riva skupaj ustavrila prav posebnega Abarth 500 Rivale

3. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil bo predstavljen na razstavi Salon QP, sicer namenjeni predstavitvi najboljših ročnih ur, ki bo potekala med 2. In 4. Novembrom v londonski galeriji Saatchi.

Riva je ljubiteljem avtomobilov verjetno precej neznano ime, a gre za podjetje, ki je v navtiki prisotno že dlje časa. S prvimi modeli so navdušili že pred slabimi 100 leti, s klasičnim dizajnom pa najbolj zahtevne kupce privablja še danes. Fiatovega modela 500 na drugi strani ni potrebno posebej predstavljati. Gre za reinkarnacijo modela, ki je na ceste zapeljal v sredini 50-ih let prejšnjega stoletja, aktualna generacija pa je v bolj ali manj nespremenjeni različici na cesti prisotna od leta 2007.

A skoraj čudno bi bilo, če bi se Riva, proizvajalec športnih gliserjev in Fiat odločila predelati običajnega Fiata 500. Namesto tega so se odločili za predelavo Abarthovega modela 695 in mu dodali oznako Rivale. Navzven se bo avtomobil od standardnega Abartha ločil po dvobarvni zunanjosti, ki bo po navdihu novega Rivinega gliserja '56 Rivale' vključevala temno sivo in temno modro barvo. Notranjost bo oblečena v modro usnje, po naročilu pa bo armaturna plošča lahko izdelana iz mahagonija.

V paru predstavljen še Abarth 124 Spider

Pod motornim pokrovom sprememb ne bo, avtomobil bo poganjal 180-'konjski' turbo motor, za prijetno zvočno kuliso pa bo skrbel Akrapovičev izpušni sistem. Celoten komplet bo zagotavljal pospeške od 0 do 100 kilometrov v 6,7 sekundah in končno hitrost 222 kilometrov na uro. Avtomobil bo opremljen s standardni 17-palčnimi platišči in Brembo zavornimi čeljustmi.

Poleg modela 695 Rivale pa bo v Saatchiju razstavljen še Abarth 124 Spider. A slednji (žal) ne bo doživel nobenega Rivinega 'dodatka'. Gre torej za že znan Fiatov dvosed z 1,4-litrskim turbo motorjem, ki premore 170 'konjskih' moči. Oba avtomobila sta medtem v Veliki Britaniji že na voljo pri prodajalcih.

Jure Šujica
foto: FCA