Ford EcoSport za ves svet

5. 1. 2012
Deli

Ford je v teh prvih dneh novega leta na avtomobilski razstavi v indijskem glavnem mestu New Delhi javnosti prvič predstavil novega mini terenca EcoSport.

Gre že za drugi rod tega avtomobila, a so ga doslej kupci (od leta 2003) lahko dobili le v nekaterih državah Južne Amerike. Novi EcoSport pa je svetovni avtomobil, ki bo postopoma prišel skoraj na vse trge sveta, tudi na evropske.

Oblikovali in zasnovali so ga sicer v Fordovem južnoameriškem tehničnem centru v Camacariju v Braziliji, a ga bodo najprej začeli izdelovati na indijski podcelini, mestu Chennai na jugu države. V prenovo tovarne bo Ford tam vložil okoli 142 milijonov dolarjev, njena letna zmogljivost pa bo približno 200.000 avtomobilov.

Kasneje, menda še letos, bodo EcoSporta začeli izdelovati tudi v Braziliji, ali bo v Evropo prihajal iz katere od teh dveh Fordovih tovarn ali pa ga bodo izdelovali tudi v Evropi, pa Ford še ni objavil.

V novem EcoSportu bo eden od pomembnih pogonskih strojev tudi novi Fordov enolitrski trivaljnik (iz serije EcoBoost). Z njim obljubljajo zmogljivosti, podobne tistim običajnih 1,6-litrskih bencinskih motorjev (120 'konjev', 170 Nm), povprečni izpust CO2 na kilometer pa bo 140 gramov.

Za izhodišče zasnove majhnega terenca EcoSport so Fordovi konstruktorji uporabili Fiestino platformo, dopolnjeno z novejšimi dognanji, ki jih bomo v Evropi prvič srečali pri B-Maxu, ki ga Ford napoveduje za predstavitev na ženevskem salonu v začetku letošnjega marca. (TP)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja