Ford Focus-u RS namenil ‘hidravlično' ročno zavoro

2. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli
Ford Focus-u RS namenil ‘hidravlično' ročno zavoro (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Opcija bo na voljo za doplačilo in bo še dodatno popestrila funkcijo ‘drift mode’, nad katero se že sedaj navdušujejo vozniki omenjenega avtomobila.

Ford Focus RS je že od prve generacije naprej eden izmed najbolj priljubljenih avtomobilov med tako imenovanimi hot-hatch-i, med katere sodita na primer še Golf GTI in Megane R.S., a ima prav poseben krog privržencev. Le-ti so še posebej navdušeni nad zadnjo generacijo avtomobila in njegovo funkcijo 'drift mode', s pomočjo katere lahko avtomobil kljub pogonu na vsa štiri kolesa nekoliko lažje vozijo v stilu slavnega dirkača Kena Blocka – počez.

Ford pa je zdaj v sodelovanju z omenjenim dirkačem, ki že več let navdušuje s svojimi vragolijami v seriji Gymkhana, predstavil prav poseben kos dodatne opreme. Čeprav smo v naslovu zapisali, da gre za hidravlično ročno zavoro, temu ni čisto tako. Gre namreč za sistem, ki ob potegu ročice v kabini – katera pa spominja na hidravlično ročno zaporo, kakršno vidimo v dirkalnikih za drsenje – v trenutku pošlje sunek zraka pod pritiskom 180 barov v ABS sistem na zadnji osi, zaradi česar kolesa v trenutku blokirajo.

Sistem, kot lahko vidimo v videu vsaj v rokah Blocka deluje odlično. A ob vsaki dobri novici navadno hitro sledi tudi slaba. Ford bo namreč za sistem, ki vključuje ročico zavore, pritrdišča ter USB ključ za nastavitev motorne elektronike, namestiti pa ga bo potrebno naknadno, zahteval 999 ameriških dolarjev. Ob tem pa še vedno ni znano, ali bo sistem preko Fordovih uradnih prodajalcev mogoče naročiti tudi na stari celini.

Jure Šujica
foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"