Ford in Volkswagen v prihodnje še tesneje. Kaj se pripravlja?

14. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Skupen imenovalec številnih novih avtomobilov je eden, imenuje se platforma MEB.

Ford in Volkswagen, dve znamki, ki sta pred časom napovedali medsebojno sodelovanje, sta partnerski odnos zastavili precej zgledno. Prvi skupni projekt je bila izdelava dveh lahkih dostavnikov, Ford Turnea in Volkswagen Caddy-ja, naslednji pa je Volkswagen Amarok in Ford Ranger, pri čemer je prvi že doživel predstavitev. Tu pa se zadeve šele začenjajo, saj se že obetajo novi projekti.

Preberite še: Premiera: Ranger Raptor je dobil še tisto, kar smo pri predhodniku pogrešali

Oba proizvajalca sta namreč razkrila, da bosta v prihodnje načrtujeta še tesnejše sodelovanje na področju proizvodnje novih osebnih avtomobilov. Natančneje, električnih osebnih avtomobilov, ki si bodo delili že znano platformo MEB. Slednja pri Volkswagnu velja za najpomembnejšo na tem področju, saj so na njej zasnovani tudi ID.3, ID.4, Škoda Enyaq iV ter kopica drugih vozil drugih znamk, ki delujejo pod okriljem koncerna Volkswagen.

Danes so tako razkrili, da bo njihova električna flota do leta 2024 štela že štiri električne modele. Mustangu Mach-E se bo tako najprej pridružila električna različica že znane Pume, v nadaljevanju pa bosta nato sledila še dva modela. Prvi bo srednje velik križanec, drugi pa je zaenkrat označen zgolj kot 'Sport Crossover', športni križanec, kar daje slutiti, da gre za kupejevsko oblikovanega križanca. Prvi izmed obeh modelov naj bi na trg prišel prihodnje leto.

Podvojena proizvodnja

Novi načrt pomeni precejšnjo spremembo za Ford na področju električnih avtomobilov. Doslej so namreč načrtovali izdelavo zgolj enega povsem električnega modela na platformi MEB in letno proizvodnjo 600.000 vozil. Ta številka pa se je sedaj v prihodnjih šestih letih podvojila. Proizvodnja bo sicer potekala v Fordovi nemški tovarni v mestu Köln.

Sicer pa se pri Fordu ne bodo osredotočali le na osebne avtomobile temveč tudi dostavnike na električni pogon. V prihodnjih petih letih naj bi se tako ponudba dostavnih vozil s pogonom na elektriko povečala na pet modelov, ki bodo zajemali celoten spekter tovrstnih vozil.

Preberite še: To je majhen reli dirkalnik z veliko potenciala! - Avto magazin TV

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol