Na pomoč k dirkačem v računalniških simulacijah

12. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli

Z njihovo pomočjo naj bi razvili povsem nov dirkalnik za novo avtomobilsko serijo - v virtualnem svetu.

Izdelava lastnega športnega avtomobila so sanje marsikaterega avtomobilskega navdušenca, ki pa navadno in iz povsem razumljivih razlogov ostane neuresničena. Razen, če nimate v žepu več milijonov evrov, potem to lahko, recimo pri Ferrariju, naredijo namesto vas. A tudi v tem primeru boste najverjetneje deležni avtomobila, narejenega na že znani osnovi relativno razširjenega modela, kot je 458. Pri Fordu pa so sedaj pripravili nekaj drugačnega.

Računalniške simulacije avtomobilskega dirkanja postajajo vedno bolj priljubljene, svoj delež k temu pa želijo dodati tudi avtomobilski proizvajalci. Poleg večine ekip formule 1 tako na različne načine tovrstno dirkanje podpirajo tudi imena kot so Porsche, Mercedes-Benz in McLaren, del katere je tudi naš Kevin Siggy. Svoj delež k teemu trendu bodo sedaj dodali še pri Fordu in s pomočjo e-sim dirkačev razvili povsem nov dirkalnik, namenjen izključno tovrstnim preizkušnjam.

Sodeluje lahko kdorkoli

Ford je svojo virtualno dirkaško ekipo Team Fordzilla sestavil avgusta lani. Vanjo je pripeljal pet dirkačev iz Velike Britanije, Italije, Nemčije, Francije in Španije, ki bodo pomagali pri razvoju dirkalnika, zaenkrat znanega pod delovnim imenom Team Fordzilla P1. Njihova naloga ne bo zgolj razvoj dirkalnika, ki bo nastajal s Fordovimi inženirji za razvoj pravih avtomobilov, ampak bodo skupaj z oblikovalsko ekipo Fordove evropske veje iskali in zbirali predloge širše skupnosti tekmovalcev.

Obe strani (imena petih vodij ekip lahko najdete v zgornji tabeli) bosta skupaj iskali predloge, ki se bodo pojavljali na družbenem omrežju Twitter in bodo vsebovali pripis '@TeamFordzilla'. To bodo počeli postopoma, za vsak sklop posebej, skupaj pa bodo razvili celoten avtomobil od zunanje podobe do kabine in motorja.

»Izdelava virtualnega dirkalnika brez omejitev je trenutek, ko se oblikovalski oddelek zares lahko prepusti domišljiji, tu ni omejitev. Izkušnje tekmovalcev v virtualnih simulacijah so pri tem ključne, saj bomo le tako lahko izdelali najlepši avtomobil,« je dejal Amko Leenarts, direktor oblikovalskega studia pri Ford Evropa.