Ford pripravlja bliskovit napredek na področju avtonomne vožnje

1. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli

V sodelovanju z ameriškim podjetjem bodo pospešeno razvijali nove rešitve na temeljjih, ki jih je postavila ameriška vojska.

Avtomobilskemu proizvajalcu Ford smo še nedolgo tega očitali, da je zaspal na področju razvoja e-mobilnosti, pa tudi tehnologij avtonomne vožnje – pa čeprav so pred leti na primer med prvimi na trgu ponudili možnost samodejnega parkiranja avtomobila. Zadeve pa so se kot kaže začele spreminjati po nedavni tiskovni konferenci na Nizozemskem, kjer je Ford predstavil kar nekaj novosti, ki bodo na trg prišle v prihodnjih letih.

Ameriška znamka se je namreč odločila za nakup podjetja Quantum Signal, ki tako kot Ford domuje v zvezni državi michigan in je, čeprav letos praznuje 20. obletnico obstoja, do sedaj delovalo precej v ozadju. A to je povsem razumljivo. Podjetje je namreč vse do sedaj bolj kot ne sodelovalo le z ameriško vojsko, za katero so med drugim razvili tudi sistem daljinskega vodenja vozil, ki deluje tudi na razdalji več 1.000 kilometrov, poleg tega pa so razvili tudi okolje za razvoj avtonomnih avtomobilov.

Že drugo tovrstno sodelovanje v zadnjih treh letih

Prav omenjeni simulator, poimenovan ANVEL pa bo Fordu v največji meri pomagal pri razvoju nove generacije avtonomnih vozil. Pred tem je namreč že služil tudi za razvoj vojaških vozil brez posadke, pri Fordu pa poudarjajo, da bi lahko na njegovi osnovi lahko razvili še bolj zahtevne in uporabnejše simulatorje. Pri razvoju teh vozil bodo Fordu sicer na voljo tudi številne programske rešitve, ki jih je podjetje Quantum Signal razvilo do sedaj.

Sicer pa za Ford to ni prvo tovrstno sodelovanje. Že pred tremi leti so se namreč povezali z izraelskim podjetje Saips, s katerim so denimo razvili sistem za prepoznavo pešcev in drugih ovir na cesti tudi v nočnem času oziroma v primeru dežja ali drugih vremenskih nevšečnosti. Hkrati so skupaj razvili sistem, ki omogoča izdelavo tridimenzionalnega zemljevida mesta, ključne komponente za delovanje avtonomnih avtomobilov.