Ford prodal večinski delež Mazde

18. 11. 2008
Deli
Ford prodal večinski delež Mazde (foto: Mazda)
Mazda

Ameriški Ford poskuša v teh kriznih časih izplavati iz hudo rdečih številk in prodaja Mazdo.

Podjetje Mazda Motor Corporation (Mazda) je danes objavilo, da bo Mazda skupaj z nekaterimi svojimi strateškimi poslovnimi partnerji odkupilo večino deleža, ki ga ima v lasti podjetje Ford Motor Company (Ford).

Tako se bo razmerje Fordove lastnine Mazdinih delnic zmanjšalo od 33, 4 na nekaj več kot 13 odstotkov. Nov sporazum bo obema podjetjema omogočal nadaljevanje skupnih strateških odnosov, ki so partnerja povezovali skoraj 30 let.

»Prodaja Mazdinega deleža našega partnerja Forda ne bo v nobeni meri vplivala na Mazdino strateško usmerjenost. Pri Mazdi bomo nadaljevali s pospeševanjem izboljšav Mazdinih produktov in inovativnega pristopa na področju obvladovanja stroškov, « je dejal Mazdin predsednik in generalni izvršni direktor Hisakazu Imaki. Ob tem še Imaki dodaja, da bo Mazda nadaljevala s strateškim sodelovanjem s Fordom pri skupnih aktivnostih ter tudi skupno tehnologijo na področju karoserije in motorjev.

Ta sporazum omogoča Fordu povečanje kapitala, ki bo podjetju pomagal pri vlaganju v prenovo palete izdelkov, obenem pa bosta podjetji Ford in Mazda lahko nadaljevali z uspešnimi strateškimi odnosi, ki so v interesu obeh strani, « je dejal Fordov predsednik in generalni izvršni direktor Alan Mulally.

Foto: Mazda

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel