Ford z močno investicijo v elektrifikacijo vozil

11. 12. 2015
Deli

Ford je objavil načrte, po katerih bo do leta 2020 vložil 4,5 milijarde dolarjev v razvoj tehnologij, povezanih z električnimi avtomobili.

Gre za največjo Fordovo petletno naložbo v elektrificirana vozila doslej, v okviru katere bodo modelno paleto do leta 2020 povečali s 13 novimi elektrificiranimi avtomobili, v elektrificiranih različicah pa bo po vsem svetu na voljo več kot 40 odstotkov Fordovih modelov.

Že prihodnje leto bodo predstavili novi Focus Electric, ki ga bo mogoče s hitro polnilno postajo na enosmerni tok v 30 minutah napolniti do 80-odstotne kapacitete baterij, kar bo zadostovalo za dobrih 160 kilometrov vožnje. To je vsaj dve uri hitreje kot pri sedanjem Focusu Electric.

Razvoj elektrificiranih vozil širijo tudi v Evropo in Azijo. Kot pravijo, so v skladu z novo doktrino v središče razvoja postavili izkušnje uporabnikov in jim prilagodili razvoj izdelkov. Poleg običajnih raziskav trga vlagajo tudi v družboslovne raziskave, s katerimi bi si radi zagotovili vpogled v odnos uporabnikov do vozil in družboslovne, tehnološke, miselne in gospodarske faktorje, ki lahko vplivajo na zasnovo izdelka. Podvojili bodo tudi število etnografskih projektov.

Globalna širitev razvoja električnih avtomobilov bo prinesla tudi prednosti pri razvoju samih baterij in pogonskih sklopov, saj se bo z izmenjavo izkušenj različnih laboratorijev razvoj zelo pospešil, odpadla pa bo tudi vrsta dragih prototipov. Razvoj bodo pospešili tudi s pomočjo inovativnih sistemov strojne in programske preme HIL (Hardware in a Loop - strojna oprema v zanki), ki bo omogočala preskušanje novih baterij in drugih izdelkov v virtualnem okolju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol